ИЗЛОГ КЊИГЕ

Кен Фолет
СВЕТ БЕЗ КРАЈА
„Evrobook“, Београд, 2017

Двеста година после изградње, катедрала у Кингсбриџу и њен приор поново су у средишту збивања, у мрежи љубави и мржње, поноса и похлепе, амбиције и освете. Зидарски еснаф, који је у Стубовима земље остао у повоју, прерастао је у утицајно удружење, које за главног градитеља урушене цркве предлаже Мертина, а приор Годвин одлучује да му укаже поверење. Млади зидар и архитекта пролази кроз тешка искушења: локални моћник затворио је каменолом, а приор није задовољан темпом и трошковима обраде катедрале. Поврх свега, Керис, независна и самоуверена жена у коју је Мертин заљубљен, не жели да се уда за њега, иако га воли.
Као и у Стубовима земље, Фолет је у Свету без краја дочарао сва достигнућа, заблуде и пошасти средњег века: од сјаја задивљујућих, за оно време изузетно напредних архитектонских решења и медицинских достигнућа, до погубног сујеверја, немилосрдног насиља и језиве претње која је у средњем веку десетковала европска села и градове: куге.

Бранко Бранковић
ИЗА КУЛИСА ДИПЛОМАТИЈЕ
„Филип Вишњић“, Београд, 2016

Бранко Бранковић, амбасадор Србије у Румунији, прошао је дипломатске „Сциле и Харидбе“, пре свега у периоду суровог разбијања бивше Југославије, и суноврата који је уследио, што је у овом интересантном и необичном делу забележио. Ослобођена сваке сувопарности и уштогљености, ова књига коју карактерише једноставност и бритак израз, јасне и субјективне оцене и виђења, каткад са елементима „акционог романа“, богат је и питки извор за све који желе да више сазнају о тзв. југословенској кризи, њеној генези и историјским последицама.

Умберто Еко
ТАЈАНСТВЕНИ ПЛАМЕН КРАЉИЦЕ ЛОАНЕ
„Вулкан издаваштво“, Београд, 2017

Главни јунак овог романа, шездесетогодишњи антиквар Дамбатиста Бодони којег сви зову Јамбо, буди се из коме после инфаркта, али са неком врстом амнезије. Тако он сада савршено добро зна Питагорину теорему, цитира позната дела, свестан је да птице лете и да имају перје, разуме шта је десна рука, а шта нос, и све аутоматске радње обавља баш како треба, али се не сећа ни своје породице ни своје прошлости. Након што без успеха покуша да поврати сопствена сећања, на наговор супруге Паоле одлази на имање свог деде у Солари, где је провео детињство и рану младост, надајући се да ће га предмети и окружење везани за то сетљиво животно доба пробудити из необичног заборава. Сјајан заплет, мноштво невероватних података и потпуно неочекивани завршетак Еко је зачинио и илустрацијама које је лично сакупио – а међу којима су корице дечјих књига, омоти плоча, филмски плакати, насловнице новина, часописа и стрипова – и које нам на сликовит начин дочаравају бурна времена Мусолинијеве владавине у Италији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *