ЦЕЛОГ ЖИВОТА ПОЧЕТНИК

СТЕВАН РАИЧКОВИЋ (5. јул 1928 – 6. мај 2007)

Пише Желидраг Никчевић

Овај неодступни верник је песник песништва – у његовој песми готово да нема тренутка који не преиспитује оно што долази пре ње и оно што после ње ипак остаје – али је веома чудно да његов отмени рукопис успева на самој површини, да се ту до тежине доспева путем лакоће, хитро и уједначено

Вера у поезију јесте вера у вечни живот, вера – да сунце поезије никад неће заћи. Један од њених неодступних верника био је Стеван Раичковић, чији живот, посвећен поезији, није био ништа друго него завет без монашења и служба без свештеничког чина.
Матија Бећковић

Више пута сам имао незаслужену прилику да пред Стеваном Раичковићем изговорим неколико речи о поезији, пажљиво избегавајући цитате и стране изразе – никакву књижевну теорију, чини ми се, он није много зарезивао. Па ипак, и без Хајдегера се у његовој рафинираној лирској путањи могао наслутити апсолутни паралелизам мислиоца и песника, могло се видети да они стоје један уз другог и да међу њима траје разговор.

Велики српски лиричар Раичковић један је од ретких који баш такву конверзацију воде на поприличној висини, мада то не мора увек бити ни чујно ни очито. Овај неодступни верник је песник песништва – у његовој песми готово да нема тренутка који не преиспитује оно што долази пре ње и оно што после ње ипак остаје – али је веома чудно да његов отмени рукопис успева на самој површини, да се ту до тежине доспева путем лакоће, хитро и уједначено. Нема сумње, неки наши песници били су разноврсније и ефикасније проницљиви, наћи ће се код других и јаче дозе рефлексије, али је можда само Раичковић над песмом тако суптилно и неопозиво замишљен.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *