Андреа Лоренцо Капусела – Укоричена слика предаторске елите Косова

Косово је било поприште најскупљег, најинтензивнијег и најамбициознијег експеримента изградње државе икада покушаног, започетог јуна 1999. и настављеног све до данас, истиче наш саговорник, писац књиге Изградња државе на Косову – Демократија, корупција и ЕУ на Балкану

Гост Београда протекле недеље био је Андреа Лоренцо Капусела, аутор књиге Изградња државе на Косову – Демократија, корупција и ЕУ на Балкану, коју је недавно објавио,,Службени гласник“. У овом делу Капусела нуди инсајдерски поглед на процес изградње демократије на Косову, јер је као руководилац економског одељења мисије међународног надгледања Косова (2008–2011) имао приступ до тада непознатим изворима и информацијама у погледу улога које су одиграле ЕУ и САД у косовској кризи. Ово је стручна, аргументована и студиозна анализа како је Косово постало део мрачне стране модерне историје Балкана од 1999. наовамо. Снажна војна, финансијска, политичка и лобистичка интервенција Запада није успоставила демократију и поштовање људских права већ фрагилне институције које грађанима не могу да пруже сигурност и безбедност. Аутор је оголио процесе у којима предаторска елита на Косову, захваљујући шверцу, корупцији и организованом криминалу, држи у рукама грађане као таоце пред очима међународне заједнице (ЕУ и УН). 

О овом Капуселовом делу објављено је више критичких текстова у престижним светским гласилима, попут Економиста и Монда, у којима је, између осталог, констатовано да ће ова књига „представљати основно штиво за све који се том кризом баве“, као и да је „Капусела проучио резултате које је постигао Еулекс, а који су прилично неадекватни, с обзиром на то колико су корупција и организовани криминал распрострањени на Косову“.

Наш саговорник каже да су га два мотива подстакла да напише ову књигу – први што је боравио и радио на Косову, а други што је о Косову написано врло мало књига, а већина њих, по његовом мишљењу, представља поглед из личног угла, лишен свих озбиљних теоријских анализа.

„Косово чини интересантним то што је 1998–1999. и 2007–2008. постало тачка сусрета неколико моћних спољашњих сила, а то је довело до пражњења њихових набоја. Косово је било позорница прве војне интервенције НАТО-а 1999. године. Деценију касније постало је прва територија која се унилатерално отцепила од матичне државе у новијим временима, уз подршку главних западних сила. Косово је такође било поприште најскупљег, најинтензивнијег и најамбициознијег експеримента изградње државе икада покушаног, започетог јуна 1999. и настављеног све до данас“, истиче Капусела у разговору за „Печат“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *