ЗЕМЉА НА ИВИЦИ НАСИЉА

ОДЛУЧНО РУШЕЊЕ МАКЕДОНИЈЕ

Пише МИША ЂУРКОВИЋ

Дешавања код нашег јужног суседа већ дуго су, услед притисака и мешања страног фактора, добила размере сложеног хибридног рата у коме се комбинују уцене, претње, коришћење међуетничких тензија и унутрашњих фактора дестабилизације

Западне силе већ три године у континуитету покушавају да у Македонији оборе власт ВМРО-ДПМНЕ и Николе Груевског. Нема метода који до сада нису користиле укључујући и тероризам увезен из Приштине и опет је Македонија успела да се очува.

Последњи парламентарни избори, одржани још у децембру прошле године, поново су обезбедили победу ВМРО-ДПМНЕ која је добила два посланика више од Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зорана Заева. На основу мајског договора из 2008, који је тада иницирала албанска Демократска унија за интеграцију (ДУИ), и по утврђеном обичају да владу формира победничка македонска партија са албанским партнером, ВМРО-ДПМНЕ је кренуо да саставља владу. Већ договорену коалицију зауставили су амерички амбасадор Џес Бејли и нови фактор, премијер Албаније Еди Рама.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *