УДАР У ВЕНЕЦУЕЛИ ЛЕКЦИЈА ЗА СРБИЈУ

Како протести студената против „диктатора“ приближавају Београд и Каракас?

Власт у Венецуели жели да по сваку цену задржи другачији вредносни систем и свој суверенитет и издржава тешке спољне и унутрашње притиске. Зашто Америка, где год да удари на диктатуру, некако увек пронађе – нафту? Глобални медији и злоупотреба глупости новинара

Венецуела је ових дана поново на првој линији удара неолибералних глобалистичких центара моћи. Актуелна социјалистичка власт у Каракасу по сваку цену жели да задржи другачији вредносни систем и своју сувереност, а то је грех који Вашингтон тешко опрашта.

Најмање 12 особа је погинуло у прошлонедељним демонстрацијама у Каракасу, главном граду Венецуеле. Земљу потреса растућа политичка криза изазвана не само тешком економском ситуацијом, до које су довели спољни притисци, пре свега економски ембарго држава Запада, него и од Запада инструментализована унутрашња опозиција. Од избијања овог последњег таласа масовних и насилних демонстрација против председника Николаса Мадура погинула је најмање 21 особа.

Уживам док читам реаговања Срба на вести глобалних медија које ти неолиберални монструми лагања шире глобалном јавном сфером. Један, тако, чита о новом таласу несреће у Венецуели, за коју је, по тим медијима, крив, наравно „диктатор“ Мадуро, а онда упише коментар: „Ови Американци где год траже диктатуру, некако увек нађу – нафту.“ Америчка неолиберална стратегија је проваљена. Постала је предмет подсмеха. Глобалног. Значи и у Србији, јер и „Београд је свет“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *