СПИРАЛА БАЛКАНСКОГ НАСИЉА У ПЕТ ФАЗА

Зa „Печат“ из Милана Марина Муштовић

Хапшење четворо држављана Косова приликом разбијања џихадистичке ћелије у Венецији ко зна који је по реду доказ да је Балканска спирала – феномен који се јавио почетком 90-их са наглом исламском радикализацијом умерених и прилично лаички настројених балканских муслимана, ушла у  своју пету фазу

Док је „политички коректна“ Италија протестовала против нових ЕУ директива о пооштравању контрола на границама и протеривању свих миграната који не испуњавају услове за добијање политичког азила, стигла је вест да је 30. марта у Венецији разбијена џихадистичка ћелија и ухапшено четворо косовских држављана. На велику жалост љубитеља света без граница и мултикултурне идиле који већ данима с италијанских тргова скандирају: „Open the fucking borders“ (отворите јебене границе) и спремају се да 20. маја у Милану одрже „Марш против страха“, испоставило се да су ухапшени терористи који су припремали крвави покољ на омиљеној венецијанској туристичкој дестинацији – мосту Ријалто – у ствари избеглице с Косова са уредном дозволом за боравак у Италији из хуманитарних разлога.

Хапшење четворо држављана Косова је ко зна који по реду доказ за оно на шта италијанске сигурносне службе упозоравају већ годинама, а на шта се званична италијанска, односно ЕУ политика упорно оглушавала. А то је опасност од Балканске спирале – феномена који је почео почетком 90-их с наглом исламском радикализацијом умерених и прилично лаички настројених балканских муслимана. Сада смо већ у завршној и по западну безбедност врло опасној петој фази, упозоравају сви западни аналитичари и поручују: „Крајње је време да се нешто предузме.“

[restrict]

УВЕРТИРА УЗ КРЕШЕНДО ПЕТРО ДОЛАРА Подсетимо се, ипак, те „прве фазе“ (1991–1995. и 1995–1999), односно времена када се цео свет згражавао над српским зверствима и саосећао са „сиротим босанским и косовским мученицима“. Ко год је тада указивао на опасност од стотина џихадиста који су из азијских и арапских бестрагија пристизали у помоћ „браћи муслиманима“ бивао је аутоматски проглашаван за ратног хушкача, опасног фашисту и ратног злочинца. Сада, када је западна јавност упозната да су с „босанским и косовским ослободиоцима“, раме уз раме, ратовали и бројни припадници специјалних муџахединских јединица, најпре из редова злогласног одреда Ел Муџахедин, поставља се и логично питање: да ли ће се неко извинити свима који су на опасност од „прве фазе“ својевремено указивали и покушавали да на време зауставе опасну џихад спиралу?

Међутим, судећи по мишљењу западних аналитичара, одмах по завршетку ратних дејстава на просторима бивше Југославије, наступа друга фаза Балканске спирале – фаза идеолошке индоктринације. Први учитељи извођења на прави пут верски заблуделе босанске и косовске браће били су авганистански и пакистански муџахедини, а затим су уследила и велика обећања о помоћи богатих „рођака“ из заливских петромонархија који су се клели да сиромашне „рођаке“ неће оставити на цедилу да скапавају од глади по разрушеним босанским и косовским касабама.

Нажалост, њихове велике иницијалне изјаве љубави нису пратиле и конкретне економске инвестиције које би обезбедиле посао и бољи живот. Уместо тога, милиони петродолара су се годинама сливали у Босну и на Косово, али и у Македонију и Санџак, и то искључиво за изградњу нових џамија, верских школа и, што је посебно занимљиво, за издашне стипендије за нове имаме који су се из Саудијске Арабије враћали много радикалнији чак и од својих учитеља. И били спремни за вешто врбовање нових џихад снага из редова очајне локалне сиротиње.

Према званичним подацима, само на Косову изграђено је око 800  џамија, али је још забрињавајући податак да су многе од њих потпуно ван контроле. Наиме, приступ у поједине верске објекте имају само „одабрани верници“, тако да нико не зна шта се тамо заиста  проповеда и организује. Међу бројним организацијама што се званично представљају као хуманитарне, а које на „независном Косову“, са стопом незапослености од 70 одсто, спроводе екстремну верску индоктринацију и врбују нове екстремисте, већ годинама су у првом плану саудијска Муслиманска светска лига, затим Хуманитарна организација катарског шеика Еида бин Мухамед ел Танија и кувајтско Друштво за препород исламског наслеђа (РИХС). Укратко – ради се о организацијама којима је одавно забрањен рад у Америци и Русији због доказаних блиских веза с Ал Каидом.

 

ДИРЕКТНА КАРТА ЗА РАЈ Поменуте „хуманитарне организације“, поред тога што пропагирају шарију као начин живота, уједно су и финансијери екстремних терористичких група, а у њихову стратегију индоктринације нових снага радикалних исламиста спада и добро организована мрежа веб-сајтова на свим светским језицима на којима се пропагирају радикалне идеје, али и координатори свих активности исламских екстремиста. Западни експерти сада упозоравају да због наглог пораста верског екстремизма на Балкану, поред директне опасности за Европу, врло лако може доћи и до ескалације регионалних балканских конфликата; тачније, до озбиљних међуетничких и верских сукоба, првенствено у Македонији и Санџаку, с обзиром на то да тамо већ делује око 3.000 салафитских екстремиста, тек пристиглих са „школовања“ у Саудијској Арабији. Ово би, укратко, била и трећа фаза Балканске спирале, односно све учесталије прихватање екстремног вахабизма међу становништвом које све доскора није ни знало да тако нешто и постоји.

Четврта фаза отпочиње масовним одласком добровољаца с Балкана у Ирак и Сирију, тј. особа које су већ индоктриране у претходним фазама. Дакле, локалне сиротиње која се из Босне, са Косова, Санџака и из Македоније у великом броју придружила „браћи“ из ИСИС формација у „светом џихаду“ против неверника. Они су чак формирали и специјалне и најкрволочније ескадроне смрти, попут оног који предводи косовар Лавдрим Мухаџери.

С учесталим поразима ИСИС трупа на терену, поготово после руске интервенције, многи балкански џихадисти одлучили су да се из ирачког и сиријског пакла врате кући.

Нажалост, не због страха, ужаса које су преживели или због разочарања у идеју водиљу која их је својевремено и навела да се тамо затекну већ, по мишљењу западних експерата, искључиво због наставка „светог рата“ у „неверничкој Европи“!

Ово би, уједно, био и почетак пете и за Запад најопасније фазе Балканске спирале, будући да се претпоставља да, после „успеха шехида“ у Паризу, Ници, Бриселу, Берлину, Лондону, Санкт Петербургу и Стокхолму,  фанатици повратници с фронта једва чекају да се реализују и докажу личним крвавим потписом и тако заслуже директну улазницу за џенет – рај.

Да је „пета фаза“ већ одавно почела доказују и видео-снимци из маја и јула 2015. са којих управо Босанци и Косовари пркосно поручују целом свету: „Ми смо исламски халифет (калифат) и наша част је да се у име Алаха боримо против неверника. Чувајте се сада наше освете!“

 

ПЕТА ФАЗА У ПРАКСИ У време бесомучне медијске кампање о „злим Србима који кољу, силују и масовно убијају мирољубиве Албанце“, свако ко је с Косова стигао у Италију могао је да добије политички азил и социјалну асистенцију. У преводу с језика бриселске хуманитарне бирократије: месечну новчану помоћ, бесплатни општински стан, курс језика и помоћ при проналажењу посла. Свака нова избегличка тура „косовских мученика“ била је медијски пропраћена срцепарајућим причама о бекству из пакла и код обичног света, несвесних конзумената „медијских дрога“, у периоду још увек присутног италијанског благостања и стрпљења, изазивала је згражавање, искрено саосећање и спремност да се невољницима одмах прискочи у помоћ.

Арјан Бабај (28), спиритус мовенс џихадистичке терористичке групе „Косовара са Ријалта“, стигао је у Италију као дете и све до самог хапшења за своје комшије био је симпатични „мирни момак из суседства“. Радио је у једном од најелитнијих венецијанских кафића на Тргу Светог Марка где се поред редовне плате само од бакшиша богате клијентеле дневно може зарадити и до 100 евра. И многи италијански активисти за људска права нашли су се у чуду када се испоставило да је тај идеални пример успешне избегличке интеграције постао опасни терориста који је хладнокрвно планирао да побије на стотине недужних људи у име Алаха.

И животне приче његових саучесника Даке Хазираја, Фисника Бекаја (25 и 26 година) и малолетног 17-годишњег Н. Н. лица готово су идентичне, с једином разликом што су можда били мало мање радикални од свог „учитеља“. Наиме, из налога за хапшење ове венецијанске џихадистичке ћелије сазнајемо да је Арјан Бабај од свог послодавца затражио неплаћени вишемесечни годишњи одмор „због породичних проблема“ и отишао право на сиријско ратиште. У мају 2016. враћа се у Венецију, без икаквих проблема изнајмљује нов стан и проналази нов посао, а у слободно време међу земљацима шири учење салафитских имама, организује терористичку мрежу и припрема атентат.

 

УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЉИ Докази из транскрипта истраге венецијанских карабинијера који су месецима прислушкивали и пратили сваки корак „Косовара са Ријалта“ заиста су шокантни, а поготово тајни аудио-видео снимци који се односе на свакодневну обуку коју је у свом стану, на десетак метара од Трга Светог Марка, организовао Арјан Бабај. Уз помоћ свима доступног веб-сајта на ком свако може да научи све што му је потребно за „тамањење неверника“, он је своје земљаке обучавао како да код куће направе разорну  бомбу и да је активирају тако да побије што више неверника. Посебно се истичу Арјанова објашњења ученицима како да брзо и ефикасно кољу, уз савет да нож не треба да буде сувише мали и да га пре клања треба добро наоштрити. Затим прелази на детаље, односно на виталне делове тела неверника где нож треба зарити. На крају следи општа еуфорија и громогласни аплауз када видео-инструктор са џихад-сајта поручује: „Дакле, на вама је да се борите тамо где живите. Убијајте их, не устручавајте се да их нападате јер само тако можете променити историју!“

Поред „кућних педагошких активности“, с циљем верског просветљења колега келнера и помоћних кувара, Бекај започиње и активност на друштвеним мрежама како би придобио нове присталице за свој крвави наум. Тако 31. јануара са свог ФБ профила поручује „свим правим муслиманима“ да њихов џихад није ништа мање вредан у средини у којој живе од онога који се води на фронту. Ту је и пост од 21. јануара у ком је још експлицитнији: „Ко се бори на Алаховом путу је његов следбеник и ако треба и његов  мученик! Уз Алахов благослов кад-тад ћемо победити, па макар неки од нас за ту победу жртвовали и живот. Алах Акбар!“ И његов „ученик“ Хазирај, са свог Инстаграм профила, који прати чак 18.000 особа, такође прети: „Алах ће уништити све невернике… сваки контакт са ’кафирима’ је божји грех. Најбоље пиће је њихова крв. Треба најзад да казнимо и ову јебену Италију! Праве се блесави, као да с нама нису у рату, а послали су војнике да убијају нашу браћу! Сада нас има петоро, али сигурно је да још 50.000 браће само чека на наш позив јер су спремни за борбу и освету?!“ Друштво је весело и иако је већ одавно прошла поноћ, Арјан наставља да коментарише тренутну ситуацију: „Знаш шта можеш да урадиш са 50.000 људи? Па можеш да уништиш не само Италију већ и целу Европу.“ На тајном снимку чује се како из позадине трешти „Месечина“ Горана Бреговића и малолетни Н. Н. који одушевљено предлаже: „Супер! Идемо сутра на Ријалто или можда још боље овде на трг (Светог Марка, п. а.)!“ Одговара му „учитељ“ Бабај: „Онај шехид из Лондона био је цар! (везано за атентат у Лондону од 22. марта, п. а.) А замисли колико ће тек овде где све врви од неверника бити крви?! Са Венецијом идемо право у џенет!“

Карабинијери који су месецима пратили и прислушкивали ово друштванце и упућени су у целу причу одлучују да одмах интервенишу и зауставе их. Исте ноћи су ухапшени и спроведени у истражни затвор у Венецији.

 

АЛАРМ  ЗА БУЂЕЊЕ ИЗ РИМА Италијански политичари због ванредног стања с избеглицама које свакодневно пристижу из Либије и очајничких покушаја да пронађу решење за овај велики проблем потпуно су занемарили опасност која вреба од Балканске спирале. Првенствено с Косова које је одавно постало права логистичка база за исламске терористе и место где се они обучавају, али и својеврсни регрутни центар за све повратнике с ирачких и сиријских ратишта. После открића венецијанске џихадистичке ћелије и алармантних детаља везаних за Балканску спиралу, о овој конкретној опасности се недавно дискутовало у Риму где је у свечаној сали „Глобо“ италијанског парламента одржан специјални конгрес НАТО ПА (парламентарна скупштина земаља чланица НАТО).

С обзиром на озбиљност ситуације, организатори нису случајно на конгрес позвали истражитеље италијанских војних и безбедносних снага, поготово што италијанске тајне службе већ годинама упозоравају званичнике да је крајње време да се обрати пажња на опасност која вреба с Балкана.

Генерал Ђузепе Говернале, командант РОС-а (Јединице за специјалне операције карабинијера), апеловао је да под хитно треба започети озбиљну истрагу јер је познато да се џихадисти припремају за нове акције.

Командант НАТО мисије КФОР-а на Косову, италијански генерал Ђовани Фунго био је врло директан: „Косово је постало опасна зона за регрутацију нових џихадиста и данас представља апсолутни ризик за целу Европу.“

Посебна опасност на Балкану је и огромна количина оружја; само на Косову постоји око 150.000 комада ратног наоружања које је свима доступно: „Без проблема бих на Косово могао да пошаљем потпуно ненаоружане војнике јер сам сигуран да би оружје пронашли малтене на улици“, иронично је закључио генерал.

А да је ситуација заиста алармантна и да је задњи час да се званичници пробуде и реагују доказ је и генералово врло емотивно признање: „Верујте ми, ноћу не могу да спавам од бриге! Од када сам сазнао да ће из италијанских затвора бити пуштено 50 повратника из Сирије, а да нико претходно није утврдио да ли су се заиста ’дерадикализовали’, односно променили мишљење, питам се да ли ми то свесно срљамо у пропаст?!“

 

ШТА РЕЋИ? У сваком случају, „Косовари са Ријалта“ се из венецијанског затвора упорно бране ћутањем. Занимљиво је да су се већ огласили дежурни италијански душебрижници који прикупљају новац за њихову одбрану и за монструозну замисао коју, срећом, нису реализовали налазе чак и оправдање. „Како су се ти јадни момци осећали фрустрирано док су по 10 сати гулили кромпире и послуживали ону богату господу која ужива на Тргу Светог Марка?! Да је постојала шанса да једног дана постану власници кафића или чувене кулинарске звезде, сигурно се не би одлучили на овај очајнички корак“, завапио је тршћански писац Мауро Ковачич у врло гледаној ТВ емисији „Осам и по“. После ове изјаве чак је и водитељка, позната по својој политичкој коректности, била запрепашћена. А један бесни гледалац поручио је Ковачичу: „Будале попут вас заслужују да их неки исламски фанатик разнесе бомбом.“             

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *