РАЂАЊЕ НОВЕ БРИТАНСКЕ ИМПЕРИЈЕ

МОТИВИ ЗА ИЗЛАЗАК ИЗ ЕУ

Пише ЗОРАН МИЛОШЕВИЋ

Британска одлука о напуштању Европске уније могла би бити више од спонтане, народне воље изражене на референдуму. Могло би се радити и о тежњи елите ка успостављању нове Британске империје

У среду, 29. марта 2017. године, премијерка Велике Британије Тереза Меј обавестила је председника Савета ЕУ Доналда Туска о почетку процедуре изласка њене државе из Уније. Ово је, свакако, био епохалан корак који актуелну премијерку поставља у исту раван с великим британским премијерима попут Винстона Черчила или Маргарет Тачер. Не само зато што одлука Лондона суштински утиче на међународне односе и будућност ЕУ већ и због тога што овај корак представља рађање нове Британске империје.

Нису се остварила мишљења неких аналитичара да британски референдум (брегзит) представља аномалију, те да не значи ништа. Тереза Меј је крајем марта, говорећи у парламенту, истакла да је одлука о напуштању ЕУ коначна, при чему је додала: „Верујем у Британију и у то да нас чекају бољи дани.“ На тај начин је јасно ставила до знања да нема ништа од „заборављања“ резултата референдума.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *