Почетна / БРОЈ 467 / Печат недеље

Печат недеље

Ускрс у „Земљи живих“

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин посетио је на Ускрс, 16. априла, терапијску заједницу „Земља живих“, заједницу за рехабилитацију и ресоцијализацију оболелих од болести зависности која са благословом манастира Ковиља делује на Ченеју.
За једанаест година постојања „Земље живих“ кроз њу је прошло око 3.000 људи. Министар је приметио да нису спасавани само они него да је ту укључено исто толико пoродица, као и пријатеља и сродника оних с проблемом. Истакао је да свако од нас зна неког ко има проблем с дрогом.
Вулин је, честитајући штићеницима и свим хришћанима Ускрс, рекао да је велика част бити данас у „Земљи живих“ зато што људи који воде ту заједницу показују колико је много ентузијазма и напора потребно да би се помогло својим ближњима и онима којима је помоћ заиста потребна. Истакао је значајну помоћ Српске православне цркве у борби против болести зависности и навео да је посетио ову заједницу како би видео које су њене потребе и шта заједно може да се уради како би били ефикаснији и како би се с постојећим ресурсима помогло деци.
Основа рада Заједнице је да се човеку с проблемом створи најбољи контекст за самоисцељење, без икаквих фармаколошких метода. Штићеници кроз суочавање с узроцима својих проблема и радом на себи, а уз помоћ заједнице, налазе излаз из канџи зависности. Поред радних, имају и личне обавезе – да пронађу своје највеће мане, као и то што их мотивише, те су у обавези да у току дана наведу три момента када су „победили себе“ или када су били у подвигу и успели да остваре оно што их води ка добру и малим корацима ка исцељењу. Сваке вечери одржавају се такозване поделе, где сваки брат износи како је провео дан, да ли је успео да победи себе и шта је урадио на свом исцељењу.
Министар је поручио штићеницима да нико није сам. Свако има неког ко га воли. Ни не рађамо се сами, сами не би требало ни да умиремо. Сви живимо у заједници. Навео је и да разуме проблематику ресоцијализације и да ће учинити све што је до њега да помогне у том погледу.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *