Почетна / Вести / Нове претње Даута Харадинаја

Нове претње Даута Харадинаја

Брат Рамуша Харадинаја и посланик Алијансе за будућност Косова, Даут Харадинај, наставио је са претњама, рекавши да у Београду треба да знају ће добити исти одговор као 1999. године и да се не смеју играти са Рамушом Харадинајем.

Даут Харадинај је на седници косовске скупштине изјавио да они који руководе у Београду треба да знају да ће добити исти одговор као 1999. и да су Албанци слободу добили уз помоћ међународне заједнице, преноси РТК 2.

„Ја нисам рекао да ће бити етничког чишћења, то жели Београд, а не Даут Харадинај и Албанци. Не смеју се играти са једним човеком (Рамушом Харадинајем)“, рекао је Даут Харадинај и „запретио“ понављањем 1999.

Он је на седници косовске скупштине констатовао да је његова изјава изазвала бројне реакције и да је „то рекао свесно“, а да се изјава коментарисала и тумачила другачије.

„Сада знамо да има тенденција да се дестабилизује земља. Ја сам поновио да нико не сме да се игра са албанским народом. Ако неко има за циљ дестабилизацију замље, нека то ради на другом месту. Нико више од мене не жели мир на Косову“, рекао је Харадинај.

Даут Харадинај је на телевизији Дукађини раније запретио ратом и етничким чишћењем Срба на Косову уколико његов брат Рамуш буде изручен из Француске у Србију, која га терети за ратне злочине.

На изјаву Харадинаја реаговала је и посланица Српске листе у косовској скупштини Јасмина Живковић, која је рекла да институцију као што је косовска скупштина жели да искористи како би позовала на мир и толеранцију.

„Крајње је време да овакви поступци не буду прихваћени у друштву, друштво се не гради на таквим изјавама. Такве изјаве се морају осудити. Желим да у име Српске листе кажем да Срби на Косову нису одговорни за неке правне процесе који се воде против било кога. Српски народ на Косову не сме да се боји због тих процеса“, рекла је Живковићева.

Истакла је да су у овом тренутку потребни мир и толеранција, а не сукоби.

Некадашњи вођа ОВК, кога Србија терети за ратне злочине над цивилним становништвом на Косову, ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потерници на захтев Србије.

Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио кривична дела ратних злочина против цивилног становништва на КиМ у току 1998. и 1999. године, а реч је, како је Београд саопштио, о делима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Мера забране напуштања територије Француске против Рамуша Харадинаја остаје на снази до 27. априла, када се очекује да Апелациони суд у француском граду Колмару донесе одлуку о захтеву Србије за његово изручење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *