Медијски С-300

Завист и комплекси не познају границе, па хрватски медији и политичари, у покушају да угрозе српско-руску сарадњу у наоружању, занемарују чињенице које су и сами својевремено износили, све тврдећи да су Руси деведесетих њима били пријатељи, дајући им чак и ПВО систем С-300

Довољно је било неколико руских мигова да у Хрватској настане општа паника и страх, а најпре љубомора на сарадњу Србије и Русије. Нема те области у којој Хрватска не би испољила свој комплекс према Србији, који понекад делује фелинијевски комично. У филму „Амаркорд“ један од актера, ујак главног лика, на вејања снега у приморском градићу, са изразом лица човека у чија се уверења не сумња, каже: „Неће се задржати“, да би сутрадан градић био потпуно завејан и сав у снежним тунелима. Тако је комшијску пизму и завист пре две године показао и хрватски министар одбране Анте Котромановић, после Вучићеве најаве да ће Србија у Русији набавити део наоружања. „Немогућа је мисија да Србија купи оружје од Русије, јер нема новца за то. Они немају средстава за опремање и модернизацију“, рекао је тада Котромановић, уз опаску да је то немогуће и због санкција ЕУ према Русији. У међувремену, Србија је договорила с Русијом испоруку ловачких авиона Миг-29, модернизованих тенкова Т-72 и борбено извиђачких возила.
А када је српски премијер Александар Вучић обелоданио да је с руским председником Владимиром Путином у Москви разговарао и о набавци система земља-ваздух С-300, хрватски медији су усплахирено пласирали информацију да Русија тражи да јој се плати наоружање, укључујући и моћни ракетни систем С-300, који им је Москва наводно продала у периоду од 1992. до 1997. године.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *