Почетна / Регион / ЕВРОПСКИ КОЛАПС У ПЕТОЈ БРЗИНИ

ЕВРОПСКИ КОЛАПС У ПЕТОЈ БРЗИНИ

Када је Словенија 2004. постала чланица ЕУ, а 2007. део Шенгенског споразума, нико ни у најгорем могућем сценарију није могао да претпостави да ће само неколико година касније због погрешне спољне политике ЕУ на њеним спољним, али и унутрашњим шавовима ницати нови „берлински зидови“

Ових дана су Хрватска и Словенија први пут у пракси искусиле шта значи „Европска унија више брзина“. Посебна уредба Брисела заоштрила је режим на граници, што значи детаљно проверавање сваког путника „у свим расположивим базама“ података. Резултат је био очекиван: сви гранични прелази између Словеније и Хрватске доживели су инфаркт (и пре почетка ускршњих празника!). Чекало се више од пет сати само за излазак из Словеније, односно улазак у Хрватску, а колона возила се протегла на 10 и више километара. Да иронија буде комплетна, обе државе су чланице ЕУ.
Колико је све то у супротности са свиме што Унија јавно прокламује, детектовали су и многи медији па је Обрежје (Брегана на хрватској страни), главни гранични прелаз између Словеније и Хрватске, због ненормално дугих колона и путника који су се пекли на неуобичајено јаком сунцу за ово доба године – постало ударна вест не само у европским престоницама него и шире. Репортери нису могли чудом да се начуде колонама унутар ЕУ, а заједнички именилац свих извештаја је био: колапс.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *