Да ли је отписан човек који је стајао између Трампа и Мочваре?

КО ЈЕ СТИВ БЕНОН?

Пише Борис Над

Одлука америчког председника Доналда Трампа да „главног стратега Беле куће“ Стива Бенона 5. априла уклони из Надзорног одбора Савета за националну безбедност најновији је, а можда и коначни, доказ да је председник поклекао и покорио се вољи дубоке државе, неоконзервативаца и неолиберала

Да ли је Стиву Бенону, како су то пренели мејнстрим медији, заиста „одзвонило“ и да ли је то био знак да је на помолу велики заокрет у политици нове америчке администрације? Трамп, како тврде либерални коментатори, „не може да једноставно најури Бенона… али може да га развласти – корак по корак“. Укратко: „То је добра вест за Америку и њене савезнике.“ „Још боља вест за Америку“ стигла је, међутим, само два дана касније, враћајући нас уназад, у време Буша Млађег или Обаме.

„Доброј вести“ за Америку и свет претходила је посета Анкари државног секретара САД Рекса Тилерсона (као и боравак сенатора Мекејна у Сирији). Посета се догодила 30. марта, а преговори, о којима у медијима нису објављени „сувишни детаљи“, одвијали су се практично у тајности. Турска је поздравила нову америчку интервенцију пре него што је она и почела.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *