Да ли је компромис залог живота

ЕДИЦИЈА ОДГОВОРИ: ЈЕДАН „ЖИВОТНО-ДУХОВНИ ПОРТРЕТ“

Пише Владета Јанковић

Однедавно је пред читаоцем друго издање Аутономије мишљења, књиге разговора Милоша Јевтића са Дарком Танасковићем, нашим водећим оријенталистом, професором и дипломатом, који са идиоматском течношћу говори пет језика

Новинар старе добре школе Милош Јевтић без сумње је каптирао један прворазредан извор за културну, па и друштвену историју Србије друге половине XX и почетка XXI века. Постигао је то едицијом Одговори, која до данас обухвата преко 200 књига опширних интервјуа са многима од наших најзначајнијих стваралаца, јавних радника и интелектуалаца. Они су користили прилику да изложе искуства, увиде и расуђивања из области својих струка, али и ван њих, често износећи своја темељна животна схватања, поглед на свет и на време у којем живе. Вероватно је сам Милош Јевтић изразом преузетим за део наднаслова овог текста најбоље сажео „смисао и мисију“ књига у колекцији чији је творац.
Однедавно је пред читаоцем друго издање Аутономије мишљења, књиге Јевтићевих разговора са Дарком Танасковићем, нашим водећим оријенталистом, професором и дипломатом, који са идиоматском течношћу говори бар пет језика. По вредности свог научног учинка, Танасковић би, да је правде, одавно био члан Одељења језика и књижевности САНУ (у којем, из подједнако нејасних разлога, нема ни учених људи калибра Леона Којена или Ранка Бугарског), али је и овако, својим стручним и публицистичким доприносом, као и залагањем у јавним пословима, обезбедио статус не само врхунског интелектуалца него и заслужног националног радника, у изворном, ваљаном значењу те речи. Он се, осим тога, током протеклих двадесетак година, као неполитички постављен амбасадор, формирао у дипломату чији се методи, предузимљивост и резултати могу сматрати узорним. Са разуђеношћу својих интересовања, ширином ерудиције, живошћу асоцијација и високом артикулисаношћу, Танасковић се показао као идеалан Јевтићев саговорник, а интервјуи обухваћени Аутономијом мишљења имају вишеструку вредност.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *