Почетна / Свет / АДЕНАУЕР ШПИЈУНИРАО БРАНТА

АДЕНАУЕР ШПИЈУНИРАО БРАНТА

За „Печат“ из Берлина  Мирослав Стојановић

Закаснели бонски Вотергејт: Користећи „услуге“ окорелих нациста, који су нашли окриље у новој власти и под његовом заштитом, први канцелар Западне Немачке је очигледно злоупотребљавао своју моћ (недопустиво) шпијунирајући опозиционе политичке противнике, посебно нишанећи „опасног ривала“, харизматичног социјалдемократског лидера 

Да се знало на време оно што се сада зна, захваљујући отварању његовог тајног архива, први канцелар Савезне (западне) Републике Немачке Конрад Аденауер би, највероватније, био отеран с најважнијег политичког (канцеларског) трона и не би владао дуже (пуних четрнаест година) од „хиљадугодишњег (Хитлеровог) Рајха“, који је окончао, у невиђеном злочину, и Холокаусту, после (само) дванаест година.
А захваљујући добро чуваним тајнама, и после окончања његовог заиста (пре)дугог живота (рођен 1876, умро 1967), ушао је у историју на велика врата, кроз славолуке: по многим (репрезентативним) анкетама, његови земљаци га сматрају за најважнијег политичара 20. века. И не без разлога. С канцеларског трона, на који је ступио у позном добу, са седамдесет и четири године, с нагомиланим животним и политичким искуством, сакупљаним још из времена Вајмарске републике (био је најмлађи градоначелник великог Келна), направио је оштру цезуру с временом зла, нацистичке тираније и Хитлерове диктатуре, уводећи (изгубљене) Немце у демократију.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *