УДАР НА НАСЛЕДНИКА

ОБАМА ПРОТИВ ТРАМПА

Пише ФИЛИП РОДИЋ

Оно што није могао на изборима преко Хилари Клинтон, бивши амерички председник Барак Обама сада покушава да изведе преко својих сарадника у државним институцијама, обавештајним службама и медијима зарад интереса „дубоке државе“ – да на сваки начин сруши Доналда Трампа

Лепа кућа од црвене цигле у богаташком вашингтонском кварту Калорама постала је нови дом брачног пара Обама по изласку из Беле куће. Здање површине нешто мање од 800 квадрата изнајмили су од некадашњег портпарола председника Била Клинтона Џоа Лохкарта, наводно јер се налази близу школе коју похађа њихова млађа кћерка Саша. Лондонски Дејли мејл, међутим, пише да су се бивши председник и прва дама за останак у Вашингтону за ову кућу одлучили јер је на мање од три километра од Беле куће и да би били ближе линији фронта у рату против новоизабраног председника Доналда Трампа. Обама своју кућу, пише овај лист, претвара у командни центар за подизање устанка против свог наследника. „Обамин циљ је да свргне Трампа са места председника или присиљавањем на оставку, или импичментом“, наводи Дејли мејл позивајући се на блиског породичног пријатеља бившег председника. У овоме му највише помаже његов „дугогодишњи консиљере“ Валери Џерет, која се заједно с њим и Мишел уселила у ову кућу. Ово није први пут да Џеретова игра кључну улогу у Обаминим подухватима, а ни да живи с њим под истим кровом – живела је у Белој кући, обедовала с председничким паром, и учествовала у обликовању његове унутрашње и спољне политике.
Обама још није званично преузео вођство у опозицији Доналду Трампу, за сада то раде други људи, али, како је то крајем фебруара новинарима саопштио његов бивши државни тужилац Ерик Холдер, „то долази. Он долази и спреман је да навали“. О Обамином повратку у политику за лондонске новине говорио је поменути блиски породични пријатељ рекавши да је „прво био неодлучан да ли да преузме улогу опозиционог вође“, али да га је Џеретова „убедила да нема другог избора ако жели да сачува своју оставштину“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *