РАЂАЊЕ ПОСТЗАПАДА

Крај раздобља америчке светске хегемоније

Пише Борис Над

Шта нам Минхенска конференција о безбедности говори о будућности света, пре свега Запада? Да ли смо сведоци краја једног историјског циклуса и какве ће то последице имати по читав свет?

Сваки „крај света“, учи Рене Генон, није ништа друго него крај илузија које имамо о њему. Под „крајем света“ овај француски мислилац и езотерик има на уму крај једног огромног временског циклуса којег хиндуистичка традиција назива „манватара“. Али то исто важи и за крај једне историјске епохе: са њом пропада и једна визија света. Парадигме, које су важиле као несумњиве и биле прихваћене као општеважеће, изненада се руше, како би на њихово ступиле нове. Наступа раздобље кризе. Сама промена се не одвија без отпора: промена владајућих парадигми подразумева и смену (политичких) елита.

Минхенска конференција о безбедности, одржана од 17. до 19. фебруара, у знаку оштрих дисонанци, пружа повод за таква разматрања о затварању једног историјског циклуса. Конференција је неформални форум, који окупља политичаре, војна лица, пословне људе и експерте из различитих области, углавном оне који припадају либералном естаблишменту с обе стране Атлантика.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *