Повратак британске резолуције – али на многа мала врата

Пише Стефан Каргановић

Проглашавање Србије кривом за Сребреницу, а истовремено и за наводне злочине сличне природе у Македонији, на Косову и у Хрватској, важна је компонента у кампањи да се Србија морално онеспособи не само као таква већ и као извор трајне подршке и гарант опстанка Републике Српске

Ако је задивљујућа англосаксонска упорност (у коју Срби са подједнако задивљујућом словенском упорношћу одбијају да поверују) икада била стварно у питању, сумње се сада развејавају. Контуре ажурираног стратешког концепта, продужетак напада на Републику Српску новим подлим ударом на Србију – све су видљивије. Потез Сарајева – подношење захтева Међународном суду правде у Хагу да ревидира пресуду по којој Србија не сноси одговорност за извршење геноцида – по много чему деловао је загонетно збрзано. Међутим, његова логика постаје све јаснија уколико се разматра као интегрални део уцењивачког пакета албанских странака у Македонији да ће западном играчу Зорану Заеву дати неопходну подршку да формира владу само под условом да се у Собрању изгласа закључак да су, од 1912. године наовамо, и Албанци у Македонији били жртве неколико „геноцида“ које су, такође, извршили Срби.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Пресуда „приватног грађанина“

Најсвежија изјава бившег потпредседника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена илуструје комплексну игру страног фактора, који глуми званичну уздржаност према захтеву из Сарајева, али га посматра са симпатијом. Бајден је дословце рекао да у БиХ није било грађанског рата већ планираног геноцида, који се „дешавао пред очима целе Европе“. Ова изјава једног – без обзира на формално приватан статус у овом тренутку – од утицајних припадника „дубоке државе“ није безначајна. Она је темпирана да се хронолошки поклопи са захтевом за ревизију пресуде Међународног суда правде, и то баш о питању које је Бајден, сада као „приватни грађанин“, већ унапред пресудио. Бајденове речи се наводе у оквиру текста („Данас“, 1. март 2017) посвећеног размишљањима Соње Бисерко на исту тему. Сваки даљи коментар је сувишан. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *