Пораз Трампкера – још једно Трампово тактичко повлачење?

Пише Милош Милојевић

Питање Обамакера може одлучујуће да обележи почетак Трамповог мандата и можда знатно утиче на шансе за његов реизбор 2020. године

Током предизборне кампање показало се да тактика оштрог размимоилажења са републиканским страначким естаблишментом доноси одличне резултате Доналду Трампу. Међутим, у петак, 24. марта, могла се приметити и друга страна ове медаље – да новом председнику није лако да постигне сагласје са републиканском већином у Конгресу, и да је због тога једна од његових првих важнијих законодавних иницијатива, повлачење Акта о доступности здравствене заштите, познатог као Обамакер, доживела неуспех. Обамакер није „укинут и замењен“, што је Трамп најављивао у предизборној кампањи и око чега се слаже највећи део републиканских гласача и представника.
Председавајући Представничког дома, републиканац Пол Рајан, изјавио је: „Нећу околишати – ово је за нас дан разочарања.“ Објашњавајући да је Акт о америчкој здравственој заштити повучен, додао је „да ћемо живети са Обамакером у догледној будућности“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *