Печат недеље

Други април

Зашто је суспендован рад Скупштине Србије, и да ли се већ припрема сценарио постизборног хаоса

До изласка овог броја „Печата“ из штампе читаоци ће већ знати датум одржавања председничких избора у Србији. Буде ли то, заиста, 2. април као што су медији најавили овог уторка, позивајући се на кабинет премијера (и председничког кандидата владајуће коалиције) Александра Вучића, значиће то да је актуелна власт – која је у међувремену и дефинитивно саопштила да још једних ванредних парламентарних избора ипак неће бити заједно са председничким – одлучила да покуша да се обезбеди за случај да избори ипак оду у други круг. Други круг би, у оваквом распореду, био одржан две недеље касније, 16. априла, дакле, на Ускрс, а то ће неминовно значити и мању излазност и повећану шансу да кандидат власти, чији су бирачи по правилу дисциплинованији, освоји више гласова и победи.
Да би се о томе озбиљно размишљало, међутим, опозицији је најпре потребно да изведе математичко изборно изненађење – писали смо о тој математици прошле недеље – и да спречи Вучићеву победу већ у првом кругу избора. А томе сасвим сигурно неће помоћи исказана неспособност грађанистичке опозиције да се окупи око једног, заједничког кандидата, већ ће их бити барем троје – Саша Јанковић, Вук Јеремић који је ових дана добио подршку свог бившег шефа Бориса Тадића, и још неидентификовани кандидат (или кандидаткиња) Саше Радуловића и његовог Покрета „Доста је било“.
У ишчекивању отварања званичне сезоне предизборне кампање, због кампање за избор председника Србије, председница Скупштине Србије Маја Гојковић одлучила је да суспендује рад Скупштине Србије док Србија не добије новог председника. Реч је о потезу, очигледно, срачунатом да се опозицији одузме платформа за критику власти у осетљивом, предизборном тренутку, који додуше, већ како вам драго, може да се тумачи и као потез којим је опозиција спречена да Скупштину Србије злоупотреби у предизборне сврхе.
И избор датума одржавања избора, па и суспензија рада Скупштине Србије без легитимног основа, спадају у, нажалост, уобичајени арсенал дозвољених (незабрањених и незабрањивих) предизборних махинација каквима се служи свака власт и којима се, у крајњој линији, не угрожава стабилност државе.
Стабилност државе, с друге стране, могло би озбиљно да угрози оспоравање изборног резултата без оправданог основа, а оправданог основа за драматично упозорење о предстојећој изборној крађи нема, што закључујемо већ из саме чињенице да за то није понуђен баш никакав доказ. Отуда, заједничко саопштење предизборних тимова Саше Јанковића, Вука Јеремића и Бошка Обрадовића, издато ове среде, у коме се говори о „спречавању нерегуларности и крађе у изборном процесу“, који се спомињу као да су неизбежни, могуће је схватити и као припрему терена за постизборно оспоравање изборног резултата, које би стабилност Србије могло опасно да поремети у за то најгорем моменту. Другим речима, изборни резултат моћи ће да буде оспорен само ако се уз то оспоравање понуде и убедљиви докази крађе; свако друго оспоравање представљаће рад у корист непријатеља Србије.
С тим у вези, као, у најмању руку, непристојно, констатујемо заједништво које су овим саопштењем исказали Бошко Обрадовић и Саша Јанковић, чију су председничку кандидатуру подржали и Соња Бисерко и Војвођанска партија која се залаже за Републику Војводину…

Експлозија у Крагујевцу однела један живот

У експлозији која се у уторак догодила током гашења пожара у Техничко-ремонтном заводу у Крагујевцу погинуо је потпуковник Мирослав Перишић, док је 25 припадника Војске Србије и МУП-а повређено. Сви повређени су ван животне опасности. Људи који су били заробљени у једном објекту у оближњој шуми, њих 74, успешно су евакуисани. У тренутку када овај број „Печата“ иде у штампу, за тројицом несталих радника Техничко-ремонтног завода интензивно трагају надлежне службе МУП-а и Министарства одбране. Истовремено, четири беспилотне летелице надлећу место експлозије, док робот уклања експлозив како би спасилачке екипе могле да приђу особама затрпаним у делу фабрике у којем још постоји опасност од нових експлозија. Спасилачки тимови раде на њиховој евакуацији, али првенствено на обезбеђивању терена око фабрике. Како је министар одбране Зоран Ђорђевић изјавио у Крагујевцу, настрадали потпуковник Перишић био је припадник Војске Србије већ 26 година, а у претходне две је радио у Техничко-ремонтном заводу. Ђорђевић је рекао и да је Министарству одбране и Војсци Србије безбедност на првом месту, због чега је формирао комисију која ће наредних дана утврдити узроке експлозије о чему ће јавност бити обавештена. Капацитети Техничко-ремонтног завода у Крагујевцу унапређени су средином октобра 2016. захваљујући логистичком споразуму Србије и НАТО. Како је тада саопштено, Завод је од 12. октобра могао да почне да демонтира муницију, а план је био да се у наредне две године уништи око 2.000 тона вишкова муниције, која представља потенцијални безбедносни ризик.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *