Орбанов избор

За „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Како је Ђерђ (Џорџ) Сорош постао актер избора за новог председника Мађарске

Годину дана пре парламентарних избора, на којима се према садашњем односу снага поново може надати победи (али за разлику од прве две – врло тесној), премијер Мађарске Виктор Орбан 13. марта на (формално) чело државе поново је прогурао свог најближег партијског сарадника, с којим је и основао десно-конзервативни Фидес – Јаноша Адера.

[restrict]

ДРУГИ ИЗБОР Иако други заредом избор Адера за шефа државе није био под знаком питања (јер се председник бира у парламенту где Фидес-КДНП има 131 од 199 посланика), Орбанов кандидат у првом кругу тајног гласања није добио потребну двотрећинску већину (два гласа му је недостајало). У другом (довољна је проста већина без обзира на број гласова), Адер је (као и код првог изјашњавања) добио 131 глас и, после Арпада Генца, постао други председник Мађарске (након промене политичког система 1990. године) који је реизабран на највишу државничку дужност.

Адеров (једини) конкурент Ласло Мајтењи (омбудсман за заштиту личних података и председник Спољнополитичког института „Етвеш Карољ“ у Будимпешти), кандидат левице и невладиних организација, у првом кругу гласања добио је 44 гласа, а у другом 39 (петоро опозиционих посланика напустило је седницу и није гласало).

Оба председничка кандидата су, пред само изјашњавање, посланицима усмено представили свој програм и по пословнику сваки је за обраћање имао по 15 минута. И ту (за)почиње серија међусобних разлика у односу на улогу, компетенције и делокруг рада првог човека земље које су у својим излагањима изнели Адер и Мајтењи.

Успешно досадашње заступање мађарских интереса у земљи и иностранству Јанош Адер аргументовао је у два примера – смањењем незапослености становништва у жупанији Толна за 18 одсто (са 40 на 22 посто) и укидање одлуке (коју је пре 72 године донела Народна скупштина ФНРЈ) о колективној кривици Мађарске за рацију у јужној Бачкој од 4. до 29. јануара 1942, у којој су фашисти Миклоша Хортија убили око 4.500 Срба, Јевреја и Рома.

Од акција у новом мандату Адер је поменуо само – две. Да ће се Мађарска с њим на челу, због будућности нових генерација, врло одговорно понашати према пошастима званим – климатске промене и недостатак пијаће воде. Овај пут говор није завршио цитирајући песника Келчеија – „Домовина је испред свега“, већ Јаноша Арањија – „Да ли смо размислили о томе да, уколико не буде домовине, неће бити ни нас. Нећемо имати своје волове, овце, своје куће, земљу. Ми нећемо бити – Ми. Изгубићемо идентитет. Јер, не заборавимо, домовина се састоји од свега набројаног. Зато је и питање – Да ли желимо да опстане Мађарска, или не“?

 

СОРОШЕВА УЛОГА Противкандидат Ласло Мајтењи свој говор почео је поздравом свима, између осталих и новинара којима није био дозвољен приступ у скупштинску салу да прате избор. Речи захвалности за подршку упутио је свим странкама леве оријентације и невладиним организацијама, а на гласно добацивање једног Фидесовог посланика, да би требало да захвали и Ђерђу Сорошу, Мајтењи је одговорио: „То ћемо учинити други пут.“

Касније је, међутим, реаговао на оптужбе Фидеса, који га је протеклих осам недеља у медијима под својом контролом називао Сорошевим „човеком“ и анти-Мађаром. „Ако под куполом овог здања на Кошутовом тргу у овом тренутку има странака чији су руководиоци уживали Сорошеву финансијску помоћ, онда нека такви политичари свој глас за председника Мађарске данас дају мени“, подвукао је Мајтењи, алудирајући на владајући Фидес чијих је данашњих седам чланова Главног одбора од Сорошеве фондације добило стипендије, не само за последипломско школовање у САД и Великој Британији него и као млади политичари (партијски почетници). Премијер Виктор Орбан био је на оба Сорошева списка, али данас су њих двојица заклети непријатељи.

Јанош Адер ће 8. маја положити председничку заклетву у парламенту Мађарске.        

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *