НЕУСПЕХ РАДИКАЛНОГ ЛИБЕРАЛА

ИЗБОРИ У ХОЛАНДИЈИ

Герт Вилдерс

У Холандији су у среду одржани избори које су многи сматрали историјским, јер се главна борба водила између Партије за слободу Герта Вилдерса и Народне партије за слободу и демократију премијера Марка Рутеа. Историјски због тога што су, према западним медијима главног тока, на мегдан изашли десничар и конзервативац, а у ствари екстремни и конзервативни либерали. Победили су ови конзервативни

Пише ФИЛИП РОДИЋ

А лмере, градић на ободу Амстердама, требало је да буде симбол холандске утопије. Изграђен је на земљи преотетој од мора 1932, осмишљен је у потпуности како би био по мери човека и задовољио све његове потребе. У складу са профилом својих становника, махом припадника радничке и ниже средње класе мотивисаних разним субвенцијама да населе „нову земљу“, дуго је био бастион левице и социјалдемократије. Данас је грудобран Партије за слободу Герта Вилдерса и сведочанство о томе како се утопија претворила у дистопију. Исказ седамдесетдвогодишњег Мартина Тимерса за немачки Шпигл можда је најбоље објашњење за то шта се догодило не само са овим градићем већ и са читавом Холандијом. „Мој отац је учествовао у оснивању социјалдемократске Радничке партије. Али кога је још данас брига да учини нешто за раднике? Само Вилдерсову Партију за слободу. Све ствари које нас старе данас приморавају да плаћамо! Ја још некако склапам крај с крајем, али моје комшије, стари брачни пар, није више могао да живи заједно. Она је смештена у дом, а он је у болници, јер после реформи нису били у могућности себи да приуште неговатељицу. Банкротирали су у 85. години. Цео живот су радили, а сада ово? То је производ Европе и свих тих правила. Не живимо више у својој земљи“, рекао је он.

Мариеке ван Хорик је пак рекла да је њена „кћерка десет година чекала на стан солидарности, док га имигранти добијају одмах“. „То није фер“, додала је она. Двадесетогодишњаци Стеви Вердујин и Гидеон Халберланд приклонили су се Вилдерсу јер се осећају угрожено због тога што су странци према њима нетолерантни. „Овде све делује уредно, али ако се понашате имало другачије, малтретирају вас. Требало би да будемо толерантни према Африканцима. У реду. Али они не покушавају да разумеју нас“, навели су њих двојица.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *