Почетна / Култура / ХОРОР – АМБИЈЕНТ ПОД КРОВОВИМА КУЛТУРЕ

ХОРОР – АМБИЈЕНТ ПОД КРОВОВИМА КУЛТУРЕ

ОД ДРУШТВЕНЕ НЕБРИГЕ ДО ЦИВИЛИЗАЦИЈСКОГ ЗЛОЧИНА

ФОТО: Саша Ђорђевић

Како се и због чега догодило да, изузимајући Народно позориште изграђено пре Другог светског рата, у ужем центру града Ниша од његовог ослобођења од Турака 1878. године до данас није подигнута ниједна зграда намењена важним установама културе

Пише Бојан Јовановић

К ада из реалности једног града извири нека важна а до тада потискивана чињеница, онда постаје јасaн узрок необичног тока једног аспекта његовог јавног живота. Један од тих факата има посебно значење за разумевање актуелне и незавидне културне реалности Ниша. Наиме, изузимајући Народно позориште изграђено пре Другог светског рата, у ужем центру града, од његовог ослобођења од Турака 1878. године до данас, није подигнута ниједна зграда намењена важним културним установама. Народна библиотека, Народни музеј и Симфонијски оркестар смештени су у ненаменским, адаптираним здањима некадашње општинске управе, банке и штедионице, изграђеним још у 19. веку и на самом почетку 20. века.

У тим објектима ове установе културе наставиле су рад не само у оскудно време после Другог светског рата већ и у доба економског процвата Ниша, када су у њиховој непосредној близини грађене робне куће, тржни центри, банке, стамбене зграде, подземни улични трговински локали. Културне институције нису биле приоритетне и остављене су да сачекају боље дане, па је урбанистичким планом било само предвиђено да се на кеју, иза садашње зграде Симфонијског оркестра, подигне ново здање Народног музеја, за коју су и постављени темељи. Указано је да је ту место и новој згради Народне библиотеке и концертној дворани, али је већ тада била евидентна неравномерност развоја града изражена грађевинским запостављањем водећих културних установа битних за његов углед и стварни просперитет.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *