Хелсиншки одбор амнестира Хитлера и Павелића

О логору Сајмиште

Преносимо текст који је поводом прилога Бранке Михајловић за Радио „Слободна Европа“ под насловом „Уклањање Недићевих трагова у злочину холокауста“ објавило удружење „Јадовно 1941“

Пише Никола Милованчев

У прилогу, у изјавама саговорника ауторице текста, има више историјских неистина. Међутим, кључан је један навод, срж свега. То је изјава Соње Бисерко, председнице Хелсиншког одбора Србије: „Логор јесте формално био на територији НДХ, међутим, логор је био под контролом окупатора и квислиншке владе Милана Недића. То се потпуно занемарује и Србија се амнестира од одговорности.“

Да преведем на народски језик: Србији треба наметнути одговорност за логор Сајмиште (Земун) 1941–1944. а то уједно значи и амнестирати злочиначки апарат Хитлера и Павелића.
Пођимо редом, аргументима, да разоткријемо фалсификате председнице Хелсиншког одбора Србије и њеног сакривања одговорности Хитлера и Павелића негде у таму заборава :
1) Зар Соња Бисерко не зна да је прва локација логора била предвиђена у Сремској Митровици, далеко од Недићеве Србије и да Милан Недић (логично) са тим везе нема?
2) Да ли је могуће да у Хелсиншком одбору Србије (ХОС) не знају какав услов је Независна Држава Хрватска поставила нацистичкој Немачкој, приликом оснивања логора на Сајмишту, крајем 1941: да у логору не буде стражара Срба!
3) Зар председница ХОС не зна да се у „Хрватској енциклопедији“ у издању Лексикографског завода „Мирослав Крлежа“ логор Земун (Сајмиште) спомиње под одредницом „Концентрацијски логори у Хрватској“? Зар је, по вама гђо Бисерко, Милан Недић био поглавник НДХ? Ова назовиенциклопедија додуше уопште не спомиње Србе међу логорашима, иако су они чинили више од 80 одсто мученика на Сајмишту, али отом-потом.
4) Да ли у ХОС знају шта је јануара 1946. године за логор Сајмиште записала Државна комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача (Саопштење број 87)?
Цитирам: „Кроз сам логор на Сајмишту прошло је око деведесет до стотину хиљада људи. Огромна већина свих заточеника били су Срби.“
5) Да ли, господо, знате да су у логор Земун (Сајмиште) десетине хиљада људи отеране само зато што су Срби православне вере, да би се спровело „чишћење“ територије НДХ од Срба? Знате ли нпр. за сведочење Марије Сабо, Хрватице из Бијелог Брда код Осијека на суђењу Алојзију Степинцу 1946: само из овог села код Осијека отерано је у логор Земун 360 људи од којих је 56 убијено.
6) Зар не знате чињеницу да је документација о злочинима у логору Земун 1945. сакупљана у оквиру Анкетне комисије за злочине на подручју Војводине. Тада ником на памет није падало да у вези са тим повезује Београд и Недићеву Србију!
7) Да ли знате за извештаје Главног стожера домобранства Независне Државе Хрватске о броју Срба Козарчана упућених из Босанске Дубице у логор Земун јула 1942: „12. српња око 1.000; два дана касније 2.374 особе; 15. српња 1.400 заробљеника и заробљеница.“ 5.000 људи у три дана! Јел’ су и то греси генерала Милана Недића?
8) Да ли сте ви из ХОС чули за суђење нацистичком злочинцу Ајхману у Јерусалиму 1961. године и знате ли за изјаву сведока Александра Арнона, некадашњег секретара Јеврејске општине Загреб у вези броја заточеника који су прошли кроз логор Сајмиште? Ако не знате, цитираћу вам: „Око 90.000 лица (напомена: опростите, ја још употребљавам израз ’лица’ а не ’особе’, тако сам у детињству у мом родном Земуну научио и то нећу мењати), укључујући 7.000–8.000 Јевреја било је заточено тамо.“ Питам вас: осим 8.000 жртава Јевреја о којима је говорио А. Арнон, које националности су били преостали мученици са Сајмишта?
9) Знате ли ви, који покушавате да умањите злочине Павелића и Хитлера, шта су зликовци радили нашим Сремцима? Ево вам података: 22. јула 1943. злочинац Бауер, шеф румске полиције са 14. СС полицијским пуком, доведеним из Француске, убија у Угриновцима 16 људи а 170 шаље на Сајмиште; из Добановаца је отерано на Сајмиште 260 људи итд. Какве то везе има са Недићевом Србијом?
10) Упознаћу вас и са наводима из књиге Жарка Атанацковића „Земун и околина у рату и револуцији“ („Нолит“, Београд, 1962) у вези ликвидације (1944) злогласног Берислава Северовића, шефа политичког одсека усташке полиције у Земуну и његовог заменика Боже Шарића: „… Чекала их је осветничка рука народа да им суди за жртве у Јасеновцу и Новој Градишки; да их казни за масовне злочине на Сајмишту и Бањици, у Сремској Митровици и Вуковару…“ Хоћете ли и одговорност за жртве Јасеновца, Нове Градишке, Сремске Митровице и Вуковара подметнути Србији и Недићу? Да, ви ћете се сада запитати је ли могуће да је усташка полиција упућивала и на Бањицу? Па, молим вас, верујте вама милој титоистичкој историографији барем у оним деловима где не фалсификује! А злочиначки „рад“ на Сајмишту мучитеља, усташког зликовца Северовића, којему није било доста злочина у самом Земуну, добро је познат јеврејским организацијама.
11) У ХОС би, ако се удубе у историјску литературу, могли да сазнају да су на Сајмишту били заточени и припадници неких јединица под Недићевом командом – тзв. легализовани четници, који су пружили отпор нацистима приликом покушаја разоружавања. Ту чињеницу наводи историчар Венцеслав Глишић у свом делу „Терор и злочини нацистичке Немачке у Србији 1941–1944“ (Београд, 1970): „Крајем 1942. било их је у логору око 500. Иако су били одвојени, и за њих је важио исти режим тортуре као и за остале затворенике.“ Сваки коментар ове историјске чињенице је непотребан.
12) За припаднике СС-а није било границе на Сави нити је о томе питала Милана Недића. Нпр. када су они мог деду Николу Милованчева одвели на пролеће 1944. из Земуна на Бањицу, нису о томе питали ни Недићеву владу ни српску полицију – исто тако ни у једном другом случају.
13) Не могу а да не споменем на Сајмишту мученички пострадалог 1942. г., само зато што је био Србин и православни земунски свештеник, јереја и вероучитеља Ђорђа Живановића Врбашког. Зар вас није срамота, зар ћете и то приписати Недићу и Србији? Ми Земунци знамо истину о логору Земун и нећемо насести на тај провидни фалсификат.
14) Истину о Сајмишту можете сазнати и из сведочења Никодина Ђурашковића, који је са 1.200 црногорских четника после хапшења у Колашину доведен на Сајмиште 18. маја 1943. и ту су, пре упућивања у логоре у Немачку, остали две седмице: „Одмах смо подвргнути специјално суровом режиму својственом за концентрационе логоре Немачке. Међу стражарима је највише било Павелићевих усташа и Маџара, који су у служби немачке армије.“
15) У два маха (да не кажем „наврата“, што је данас учестало), у логор Земун су усташе и нацисти довели и Јевреје из Сплита, марта и октобра 1943, 121 жртву. Ови мученици затим су послани за Јасеновац. Да ли је и за то крив Милан Недић?
Сви ми знамо да у саопштењу Државне комисије у вези логора Сајмиште из јануара 1946. није ни споменуто име Милана Недића и да тада то никоме није ни могло пасти на памет – биле су живе хиљаде људи који су знали истину. А онај ко би да амнестира злочине Павелића и Хитлера ипак се вара: има нас још доста живих, потомака оних који су живели у Земуну у време НДХ 1941–1944.

5 коментара

  1. Uvek mi je bilo nejasno zasto Beograd trpi ovu spodobu od Sonje Biserko. Evo nas maltretira vise od dve decenije. Da li se to Beograd boji od gubitka “demokratskog imidza”da istera to smece ili je, kao sto je vec neko rekao, Beograd najveci antisrpski grad?

    42
    1
    • Šeta djžukca po Novom Beogradu i gleda u prolaznike da bi joj nešto dobacili da ima temu za napad
      po Srbima.Mržnja joj je u samom pogledu.

      31
      1
  2. dame i gospodo, cuvam clanak u politici objavljen, gde hrvat , koji je u hrvatskoj ono sto je drugarica biserko kod nas, poziva na spominjanje, koje je vec svima dosadilo o zlocinima hrvata u jasenovcu. prestanimo vec jedom sa govorom mrznje, kaze taj brozov hrvat, mislim da se zove zvonimir cicak. svakako da nasa elita ima razloga zasto drugaricu drzi ovde. zamislite druga dacica kome na pamet ne pada da da ostavku zbog pogibije 3 clana njegovog ministatstva. pozivani smo u svoje vreme da se pre svih prikljucimo evropi kada u njoj nije bilo vise od 7 ili osam clanova. odbili smo jer vas najveci sin i narodnosti ne bii mogao da ima 7 ili 8 funkcija kada je uginuoo. toliko ima tema, toliko nepravde, toliko nasrtaja na nas srbski narod, da smo cini mi se oguglali na drugaricu biserko i smatramo je ispravnom, jer kao sto kaze gospodin milo lompar, kao narod smo ubijeni komunizmom, nesto u tom smislu. dame i gospodo, nigde u svetu i ni jednom narodu i njihovoj vlasti nije poslo za rukom da oblikuje i stvori komunistickog coveka. srbija je po tom pitanju jedna jedina u svetu. zamislite gospodo profesore bogoslovskog fakulteta koji su podrzali teoriju gospodina darvina o poreklu coveka. hvala na strpljenju dame i gospodo. ostavite na miru drugaricu biserko, mozda i ona jednog dana predje na srpsku stranu, dobro opskrbljena fondom helsinskog obora, zna se za ljudska prava.

    6
    12
  3. Истина увек

    Поносна сам што припадам Србском. многострадалном народу! Мој Бог је Бог Истине. Љубави и Правде! И у овом рату сам изгубила 2 члана моје породице од народа којем припада госпођа Бисерко. Може госпођа Бисерко да умањује број Србских и других мученика. али су њихова имена записана на Небу код Господа Бога Творца свега доброг на свету. Од Божије казне нико није побегао, па неће ни госпођа Бисерко и слични торци лажи као ни ја, ни остали. Код Господа су уписана сва наша добра и лоша дела па како ко воли – нека изволи.

    21
    1
  4. Ne treba se nervirati nego tužiti ovu osobu za negiranje zločina (holokausta) jer su tu najpre ubijani Jevreji. Govorimo o NDH koja se dotle nasiljem protezala a imena izvršilaca nisu bitna. Odmah predati tužbu Izraelu pa neka se njima pravda.

    12

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *