ФУТБАЛИКС – ТАМНА СТРАНА ФУДБАЛА ИЛИ НОВИНАРСТВА?

Зa „Печат“ из Милана Марина Муштовић

Перјанице независног европског истраживачког новинарства су серијом текстова о тамној страни фудбала изазвале највећи скандал у историји спорта. Једини проблем је што нико не зна човека који је доставио компромитујуће информације на којима се заснива ово ексклузивно истраживање. Толико о професионалности, односно о тамној страни новинарства

За отварање Пандорине кутије наводних прљавштина из магичног света фудбала и његово бацање у блато заслужна је нова сензационална афера – „Футбаликс“ (Football Leaks). Наиме, ради се о серији текстова које је крајем 2016. почео да објављује италијански недељник „Еспресо“ у оквиру истраживачког европског новинарског пројекта ЕИЦ (European Investigative Collaborations) који су међу страственим италијанским љубитељима фудбала прво изазвали неверицу и резигнирану апатију, а затим, како је клупко муљажа тајних докумената и опскурних договора почело да се одмотава, и провалу беса и ината кроз бојкот утакмица, пад продаје клупских сувенира и масовних отказивања претплата на спортске ТВ канале. Још мало фали па да се италијанска фудбалска елита прогласи и за главног кривца за све овдашње недаће – крах пет банака, крађу штедних улога око 200.000 грађана, рекордну незапосленост и све већу беспарицу.

Наиме, на удару овог „спектакуларног новинарског истраживања“ нашло се око 300 играча, тренера, фудбалских агената, клупских менаџера и инвестиционих фондова. Браћа Ариф, власници колоса спортског менаџмeнта „Доyен“, и Киа Јорбачијан, сива еминенција миланског „Интера“ и оснивач МСИ-а (Media Sports Investments), били су посебно интересантни за истраживаче. Наиме, ради се о ултрамилијардерима који су се безобразно обогатили искључиво захваљујући бесрамним муљажама и блиским контактима са опскурним ликовима: у првом реду са опасним диктаторима и руском мафијом, али и са турским председником Ердоганом и новим америчким председником Доналдом Трампом. Наравно, поред милиона долара који се годинама сливају на њихове тајне рачуне у карипским пореским рајевима ту је и обавезни декор целе ове приче: луде забаве по монденским местима, најскупљи шампањац тече потоцима, а најлепше жене се приликом преговора у фудбалском бизнису подводе клијентима како би за што мање новца ставили потпис на судбоносни уговор који фудбалске звезде претвара у робље, док овим бескрупулозним фудбалским робовласницима доноси баснословне профите.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *