УСТАНАК У РУМУНИЈИ: МАЛА СВАЂА МЕЂУ ПРИЈАТЕЉИМА

Осим вести о масовним демонстрацијама, и у нашим и у светским медијима тешко је наћи текст којим се озбиљније објашњава шта се то у ствари у Румунији дешава. А по свему судећи дешава се нова „обојена револуција“ у режији Џорџа Сороша

Пише ФИЛИП РОДИЋ

Упркос оштрој зими, хиљаде и хиљаде људи окупиле су се у румунској престоници тражећи смену власти. Читав свет је био збуњен. Све се десило некако одједном, спонтано. Дошло је до сукоба народа и власти и све је експлодирало. Година је била 1989, месец децембар. Дотадашњи неприкосновени лидер Николае Чаушеску и његова супруга Елена по кратком поступку су осуђени и стрељани. Двадесет и осам година касније сличан сценарио: готово ниоткуда, сасвим изненада хиљаде и хиљаде људи почеле су да се окупљају на улицама тражећи смену власти. Крвопролића, за сада нема, а надајмо се да га неће ни бити.
Румунска „децембарска“ револуција из 1989. године била је једна од првих у таласу разних револуција које ће касније добити придев „обојене“. Ретко ко је тада на њу, као ни на остатак револуционарног таласа у Источној Европи, почев од Пољске, преко Мађарске, Источне Немачке, до Бугарске и Албаније, гледао с подозрењем и сумњом. То је напросто била жеља, потреба народа за слободом од тиранског режима. Тек годинама касније, када је образац „револуционарног деловања“ постао очигледан, питања су почела да се постављају. Прво везано за Румунију било је „како то да је револуција избила после 42 године комунистичке власти свега неколико месеци пошто је Букурешт у потпуности исплатио свој спољни дуг, због којег је Чаушеску и увео драконске мере штедње“. Од тада, нама љубопитљивима, у кости се увукао страх од онога што естаблишмент назива „теоријом завере“ и волимо да све доводимо у питање и да свему тражимо неки скривени контекст. Посебно „обојеним револуцијама“.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *