Убиство Гивија: Командант је отишао

Пишем некролог за некрологом. Али таква су времена, написао је Игор Молотов након вести о погибији легендарног команданта ДНР Михаила Толстиха, познатијег под надимком Гиви. Командант батаљона „Сомалија“, симбол независности Доњецка и један од лидера устаника, погинуо је у терористичком нападу минобацачем „Шмељ“ на штаб добровољачких снага у Донбасу. Борац „непризнате терористичке државе“, који је војевао на страни устаника од 2014. године, био је трн у оку украјинских ултрадесничара. Након убиства Арсена Павлова, Гиви је обећао да ће сваки град после Доњецке Народне Републике који буду заузели даље до Кијева сравнити са земљом. После тог обећања претње су се умножиле.

„Читао сам коментаре да ми другови Украјинци шаљу поздраве. Не бојим се ничега“, изјавио је тада командант Гиви. „Немам шта да изгубим. Знам да радим исправну ствар. Борим се за своју земљу и слободну републику.“

„Наставићу да живим као командант војне јединице. Могао бих да узмем веће обезбеђење, али то нећу учинити. Не плашим се за свој живот. Не осећам да сам тако значајан као Арсен. Арсен је био много већи човек од мене“, рекао је Толстих.

Прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков је изјавио да убиство команданта батаљона „Сомалија“ представља још један очигледан покушај да се дестабилизује ситуација у Донбасу.

Четири дана раније у експлозији аутомобила убијен је у главном граду самопроглашене Луганске Народне Републике начелник полиције Олег Анашченко. У октобру прошле године у лифту истакнути командант ДНР пуковник Арсениј Павлов, звани Моторола. Број убијених и рањених након ескалације сукоба и офанзиве украјинских снага на територију ДНР сваким даном је све већи. Некролог за некрологом…

АЛЕКСАНДАР БОЦАН-ХАРЧЕНКО: СРБИЈА ЈЕ КОНСТРУКТИВНА, ПРИШТИНА НЕ
Москва сматра да је српско руководство „конструктивно расположено“ и чини много да се смањи напетост на Косову, али да не види да му Приштина излази у сусрет, оценио је у среду високи руски дипломата задужен за регион југоисточне Европе у Министарству спољних послова Русије (МСП) Александар Боцан-Харченко. Како преноси агенција „Бета“, Боцан-Харченко рекао је у интервјуу за „РИА Новости“ да је Москва све време у контакту са Београдом. „Наравно да смо у контакту све време. Сарадња с Београдом је веома интензивна што се тиче покушаја да се Косово угура у међународне организације. Али прва виолина у овој ситуацији припада Београду, а ми помажемо у тим напорима“, рекао је руски дипломата.

Телефонски разговор Трампа и Ердогана
Бела кућа је саопштила да је у првом телефонском разговору председника Доналда Трампа и Реџепа Тајипа Ердогана (трајао 45 минута) амерички председник уверио турског да ће Сједињене Државе наставити да подржавају Турску, и да САД, такође, поздрављају њен досадашњи допринос борби против тероризма. Како портал „Факти“ преноси писање турског листа „Дејли сабах“ разговор двојице председника (вођен у 00:05 по турском времену) протекао је у „позитивном духу“.

Кандидат у оставци
Само једну месечну плату – у износу од цирка 3.000 евра – пошто је најавио да ће поднети оставку на место заштитника грађана Србије да би се кандидовао за председника Србије, Саша Јанковић је овог уторка то и учинио.
„Чувајмо институцију заштитника грађана, требаће нам, а ја сам своју мисију овде завршио“, поручио је вече пре тога на пријему у Палати Србија, поводом десетогодишњице постојања ове институције, коме иначе нису присуствовали званичници наше државе а јесу му присуствовали амбасадор САД Кајл Скот (од миља: Скат), амбасадор Немачке Аксел Дитман, шеф мисије УНХЦР-а Ханс Шодер…
„Желим да се кандидујем да би грађанима Србије вратио осмех, достојанство и будућност и да у име свих грађана будем председник, као заштитник Србије свих нас“, рекао је Јанковић обавештавајући медије да је поднео оставку.
Судећи по анкетама, међутим, а последња објављена је анкета „Фактор плуса“ пре недељу дана, ова Јанковићева жеља, да штити Србију као што каже да је штитио њене грађане у последњих десет година, тешко да ће се остварити. Штавише, овај председнички кандидат, кога смо назвали „Сорошевим кандидатом“ због подршке невладиног сектора коју је добио, тешко да може да се нада чак и уласку у други круг (то јест ако другог круга уопште буде), јер су, с око 8 одсто гласова колико му ова анкета даје, испред њега и Вук Јеремић, и Војислав Шешељ и Ивица Дачић, о кандидату владајућег СНС-а (Александру Вучићу или Томиславу Николићу, свеједно) да и не говоримо.

Дуално образовање: Једни у фабрике, други на факултете
На скупу у Привредној комори посвећеном дуалном образовању, премијер Александар Вучић је приметио да су у овом тренутку кључни носиоци развоја новог начина мишљења стране компаније, те да су непоштовање правног оквира, незаинтересованост домаћих привредних субјеката и неприлагођеност људи и тржишта главни проблеми за увођење овог вида образовања.
„Код нас се појавила филозофија дипломе, а изгубила филозофија рада“, истакао је премијер објашњавајући да свако ко стекне диплому сматра да неко треба да му обезбеди посао.
Вучић је истакао да деца у развијеним земљама, а посебно у Швајцарској где је систем дуалног образовања дао најбоље ефекте, налазе у компанијама посао већ са 15 година, док у Србији и после дипломирања остају код родитеља, докле год хоће. Председник ПКС Марко Чадеж истакао је да дуално образовање из експерименталне фазе полако улази у редовни систем образовања, који би требало да заживи од нове школске године.
Најава увођења дуалног образовања изазвала је бројне полемике, а критичари овог модела указали су на његове капиталистичке корене, те чињеницу да би његовим прихватањем дошло до дискриминације деце лошијег социокултурног статуса која би после завршене средње школе била упућена у производњу, док би њихови вршњаци из боље стојећих породица били привилеговани могућношћу наставка школовања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *