проф. др Бошко Бојовић – Будите потомци да бисте били преци (2. део)

Разговарала Биљана Живковић 

Када као народ немате самопоштовања, ви сте у ситуацији самозатирања. Темељ самопоштовања је поштовање сопствених предака и њихових жртава

У другом делу интервјуа за „Печат“ проф. др Бошко Бојовић, угледни интелектуалац у високим научним круговима у Француској, веома цењен у свом отачаству, говори о историјској, и актуелној судбини српског народа у контексту савремених догађања, али и о незаборавним годинама које је провео уз Јустина Поповића.

Постоји ли опасност од самозаборава и затирања српства?

Мислим да је проблем Србије у овој вишенаменској ерозији и то што друштвени корпус нема ни стратега, ни стратегију. Што не зна ни куда иде, ни чему тежи. Које јој је опредељење, мотив, пут, методологија? Куда, како доћи до одређеног циља? Како остварити своју вољу, своје право, своју аспирацију? Некада је, кажу, важнија воља него оно до чега се стигло. Да ли постоји опасност од самозатирања? Када као народ немате самопоштовања, ви сте у ситуацији самозатирања. Темељ самопоштовања је поштовање сопствених предака и њихових жртава. Уосталом, то раздваја људски од животињског света. Дужност сећања и поштовања предака. „Будите потомци да бисте били преци.“ Без самопоштовања нама ни поштовања различитости.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *