Почетна / Оглашавање / НИС пустио у рад 14. мини електрану

НИС пустио у рад 14. мини електрану

Компанија НИС је пустила у рад четрнаесту по реду мини електрану за производњу електричне и топлотне енергије на нафтно-гасном пољу Мајдан, у близини Новог Кнежевца. Укупна снага постројења је 2,41 МW, док вредност инвестиције износи 2,6 милиона евра.

Овом инвестицијом је укупан ниво улагања НИС-а у програм изградње малих електрана у Србији достигао 15 милиона евра, а њихова снага износи 14,5 МW, што је довољно за снабдевање струјом чак 20 хиљада домаћинстава. Осим електричне енергије, на нафтно гасним налазиштима се производи и топлотна енергија укупне снаге 4 МW која се користи за потребе НИС-ових постројења.

У складу са репутацијом једне од највећих енергетских компанија у југоисточној Европи, НИС у оквиру Блока Енергетика од 2013. године реализује програм ефикасног коришћења гасних ресурса, који подразумева изградњу мини електрана, односно когенерационих модула на нафтно-гасним пољима широм Србије. Они раде на принципу претварања гаса у електричну и топлотну енергију, што представља енергетски ефикасан и еколошки начин производње. Струја произведена у мини електранама испоручује се у јавну дистрибутивну мрежу, а осим у Србији, НИС од 2016. године тргује електричном енергијом и на тржиштима Румуније, Мађарске, Словеније, Босне и Херцеговине и Црне Горе, док је стратешки циљ компаније пробој на тржишта свих ЕУ земаља у региону.

„Производња струје у мини електранама један је од пројеката на који смо посебно поносни у НИС-у. Гас који због садржаја угљен диоксида и азота од преко 50% раније није био коришћен и спаљивао се на бакљама, сада употребљавамо за добијање електричне и топлотне енергије чиме повећавамо ефикасност наше компаније. Са друге стране, из истог разлога је значајно смањена и емисија штетних гасова у атмосферу, па тиме овај сегмент бизниса има и значајну еколошку компоненту“, изјавио је Алексеј Белов, директор Блока Енергетика у НИС-у.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Садржај је заштићен !!