Излог књиге

Небојша Јеврић, Милош Јанковић
АВЕЉОВ ОЖИЉАК
„Албион“, Београд, 2016

Авељов ожиљак је издробљена, фрагментизована прича, колажно штиво, структуирано филмски: смењују се кадрови, резови који као ожиљци решетају читаоце не остављајући их равнодушним. Авељов ожиљак је својеврсна комбинација хумора и трагике. Овај роман грађен је филмском техником и пун је гегова којима се смрт свакодневно служи. Ако се двојица писаца играју у свом роману, они то чине, како примећује Душан Стојковић, тако што залажу сопствене главе. Њихова игра је сушти руски рулет.

Милош Ковић
ЈЕДИНИ ПУТ: СИЛЕ АТАНТЕ И ОДБРАНА СРБИЈЕ 1915. ГОДИНЕ
„Филип Вишњић“, Београд, 2016

Одбрана Србије од напада Немачке, Аустроугарске и Бугарске 1915, повлачење преко Црне Горе и Албаније, обнова на Крфу и победа на Солунском фронту са пуним правом су названи Голготом и Васкрсом. Пораз и егзодус из 1915–1916, догађаји који се убрајају у најтрагичније тренутке српске историје, добили су свој накнадни, дубински смисао пошто су у националној традицији и сећању спојени са потоњом обновом и победом. Но, када се проучава само 1915, од напада на Србију до напуштања отаџбине и успона српске војске и избеглица ка црногорским и албанским планинама, слика српског пораза постаје много стварнија и мрачнија. Шта се то и зашто догодило? Ова књига нуди једноставне одговоре. Њена кључна теза је да су силе Атанте Србима прво обећале помоћ, потом су их превентивним нападом на Бугарску спречили да сами себи помогну, да би их на крају препустили милости и немилости непријатеља.
Историја одбране Србије 1915. овде је сагледана у целини која обухвата и војну и дипломатску историју, као и свакодневна искуства „обичних људи“. Приповедање о српском Великом рату не сме да изостави ни епско јунаштво ни мученичка страдања. У овој књизи су зато са скоро подједнаком пажњом саслушани гласови краља Петра, његових официра и војника, српских и савезничких министара и дипломата, новинара, припадника медицинских мисија и заробљених непријатеља, жена и деце из избегличких колона.

Марина Булатовић Барни
НИНА ОД АРАБИЈЕ
„Мали Немо“, Панчево, 2016

Писан као комбинација својеврсних путописних и дневничких записа, овај роман је занимљива и искрена прича са којом се многи читаоци могу поистоветити. Одрасла у Београду, игром судбине настањена у Саудијској Арабији, главна јунакиња своје доживљаје са путовања прожима сновима о животу у Њујорку, испредајући сагу у којој се на свакој страни преплићу стварност и снови. Ово је изузетно довитљив и весео роман, препун вишеслојних, неочекиваних обрта.

Радојица Рајо Ф. Булатовић
ВИДОВДАНСКИ КАЛЕНДАР
„Унирекс“, Подгорица, 2016

На Видовдан 1988. Радојица Булатовић записује прву песму као да пали свећу за покој душа косовским страдалницима. Наставља потом календарско писање, закључно са песмом насталом на Видовдан 2016. Булатовић је опевао и Задушнице и крсне славе и сеобе и деобе и гробна места и колевке којих је све мање, од Девича до Високих Дечана и Патријаршије, широм Косова и Метохије. Ово је књига боли. Српске. Косовске. Опште.

Пјер Бруе, Емил Темим
РЕВОЛУЦИЈА И ГРАЂАНСКИ РАТ У ШПАНИЈИ 1934–1939
„Филип Вишњић“, Београд, 2017

Књига Револуција и грађански рат у Шпанији 1934–1939, оцењена као најбоља икад написана на ову тему, представља изузетно тумачење револуције и рата. На чудесно једноставан, разумљив начин ова књига објашњава узроке и токове грађанског рата, а аутори посебан нагласак стављају на унутрашње послове Републике и искуство анархиста у целини. Не само што књига задовољава читаоце чињеницом да је прва на ову тему објављена на српском већ својим стилом и свеобухватним замајцем одушевљава све оне који би поближе да се упознају са једним од преломних чворишта у модерној европској историји.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *