ИСТОЧНО ПИТАЊЕ: Минск против Москве или Зашто се Словени поново свађају?

Током много година Белорусија је мање или више успешно балансирала између Русије и Запада, при чему никада није кидала односе са Москвом. Минск је активно учествовао у интеграционим процесима на простору бившег СССР-а, али у последње време неки аналитичари указују на прозападне и антируске тенденције Белорусије

Пише ЗОРАН МИЛОШЕВИЋ

Јавна телевизијска трибина и конференција за медије председника Белорусије Александра Лукашенка са новинарима и грађанима одржана 3. фебруара 2017. године трајала је рекордних седам сати и 20 минута и оставила је горак укус у устима не само онима којима је стало до словенског јединства. Прво, првих пола сата конференције није било заинтересованих за контакт, чак и из опозиционих редова, што до сада није био случај. За Јурија Баранчика, аналитичара „ИА Регнум“, ово је „лични пораз Лукашенка, као човека и као председника“. Када се успоставио контакт са грађанима, све се свело на скандале: хоће ли ухапсити директора Сергеја Данкверта, шефа контроле пољопривредних производа Русије (који је забранио увоз меса из Белорусије у Русију), хоће ли одбити да потпише Царински кодекс Евроазијског савеза, при чему је даљи ток трибине добио изузетно емотивни тон, па је председник уз дозу патетике изјавио „да је одлазећи човек, jер му није много остало“.
Када се сабере све што се чуло, јасно је да су главна тема овог догађаја заправо белоруско-руски односи, при чему је белоруски председник потврдио већ познато да постоји проблем „у комуникацији између Москве и Минска“, јер „Белорусију обмањују, угрожавају“, као и да је за њега „суверенитет државе важнији од руске нафте“.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *