Почетна / Регион / ЕУ ОБМАНЕ И ЛАЖИ

ЕУ ОБМАНЕ И ЛАЖИ

Словеначка унутрашњополитичка трвења изродила су се у баук о новој „јадранској рути“; последично, словеначки премијер је грубо обмануо највише представнике свих осталих европских земаља

Зa „Печат“ из Љубљане Светлана Васовић Мекина

Словеначки премијер Миро Церар је током последњег састанка врха ЕУ на Малти присутне колеге пресекао вешћу о новој великој опасности. Он је лидере Уније упозорио на нову избегличку трасу, тачније, да многобројне избеглице крећу ка Словенији и даље, ка пожељним европским дестинацијама – преко Хрватске, односно Истре. Нова рута је брзопотезно названа „јадранском“, и затекла је остале председнике влада из држава ЕУ потпуно неспремне, јер о њој нису знали баш ништа. Да ни у Хрватској о новој опасној „избегличкој трансферзали“ од Отрантских врата преко међународних вода Јадрана па све до словеначке Истре немају појма, порекао је из истих стопа председник хрватске владе Андреј Пленковић. Што је наметнуло питање – ко лаже, хрватска или словеначка страна?
Да све буде горе по словеначког премијера, њега је прво подржао а потом, додуше у рукавицама, демантовао његов сопствени шеф дипломатије Карел Ерјевец, а да се у Истри не дешава баш ништа екстремно нити неуобичајено, откривају и подаци појединих полицијских управа надлежних за терен који је Церар проблематизовао, а према којима полиција на подручју Копра не лоцира ни око сто миграната месечно, што је релативно мало и представља „устаљен број илегалних прелазака“ границе. Да је „случај нове јадранске руте“ напакован, коначно је признао и председник Словеније Борут Пахор који је уз деманти јавно посаветовао свог премијера да приликом таквих изјава убудуће буде – пажљивији.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *