ДИРЕКТИВА: РАЂАЈ!

Пише ЗОРАН МИЛОШЕВИЋ

Одлука кинеске владе да одустане од политике једног детета довела је до правог беби-бума у најмногољуднијој држави на свету

Прошле године у Кини се родило 17,86 милиона деце, саопштио је јавности представник Државног комитета НР Кине за здравље и планирање породице Јан Венчжуан 23. јануара 2017. године. Овај податак звучи невероватно, јер ако се зна да је у овој држави у периоду 2011–2015. на свет у просеку годишње стизало „само“ 1,4 милиона деце, онда размере бума рађања имају домет светског феномена.

Све је почело одлуком Петог пленума Комунистичке партије Кине у октобру 2015 – подвучена је црта над политиком „једна породица – једно дете“ и кинеским породицама је дозвољено да имају двоје деце, почевши од 1. јануара 2016. године. Млади брачни парови ово су прихватили, о чему најбоље говори прошлогодишњи беби-бум. Пленум је, да додамо, нову политику образложио „потребом стварања бољег баланса ради решавања проблема старења становништва“.

Сада је, дакле, интригантно питање да ли је ово образложење истинито или се нешто крије иза тога што је најмногољуднија држава скинула ограничење на рађање деце? Ако знамо да Кина има око невероватних милијарду и 370 милиона становника, а нова политика у наредних пет година треба да повећа број становника за 300 милиона, сумња добија на тежини.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *