Почетна / ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ / Чачкање мечке

Чачкање мечке

НАТО тенкови стигли су на границе Русије. Шта даље?

Настављајући да провоцира Русију, НАТО је ове недеље у Естонију допремио тенкове, борбена возила и војнике у склопу „Операције атлантско решење“, покренуте у априлу 2014. године после референдума о присаједињењу Крима Русији. „Атлантско решење је демонстрација континуиране америчке привржености колективној безбедности, кроз серију акција осмишљених да увере НАТО савезнике и партнере у посвећеност Америке трајном миру и стабилности у региону, у светлу руске интервенције у Украјини“, навело је у саопштењу америчко Министарство одбране, чак и не покушавајући да своје појачано војно присуство на самој руској граници оправда неким мирољубивијим, макар и очигледно лажним објашњењем.
Да читава ствар буде и још провокативнија, уз америчке војнике и тенкове, на руску границу поново су пристигли и Немци.
А НАТО провоцира и неколико хиљада километара јужније, у Црном мору. Упоредо с гомилањем трупа у Прибалтику, наиме, у Црном мору је у току поморска НАТО вежба у којој учествују, уз моћну румунску армаду, и (наравно) Сједињене Америчке Државе, а уз њих и Бугарска, Грчка, Канада, Шпанија и – Украјина.
Руски одговор уследио је брзо и изненада. Покренута је ненајављена провера бојне готовости руских ваздухопловних снага, што су западни медији спремно дочекали коментарима о „руској агресији“ (на сопствену територију?!) и „припремама за рат“, као да је руска армија стигла надомак америчких граница, а не обратно.
Сувишно је и напомињати какве последице овакве НАТО провокације могу да изазову. У овом тренутку, међутим, важније је питање шта се овиме, уопште, жели постићи, с обзиром на то да је потпуно јасно да Русији накрај памети не пада да изврши војну агресију на било коју од НАТО чланица, што ће рећи да је сасвим очигледно да је изговор под којим су НАТО трупе доведене на руске границе – заштита од руске агресије – лажан. Такође, очигледно је и да се оваквим потезима неповерење и антагонизми само продубљују. Да ли је управо то циљ? А постао је утолико ургентнији што је на чело Сједињених Држава дошао човек који је најавио превазилажење тих антагонизама, на потпуни ужас структура које су их с предумишљајем и произвеле.
Управо ће од односа Доналда Трампа и ових НАТО структура у највећој мери и зависити даљи развој ситуације. Као што је познато, нови амерички председник већ је узбуркао духове оценом да је НАТО „застарео“ и захтевима да остале чланице пакта плате свој део трошкова. У телефонском разговору који је у недељу увече водио с генсеком НАТО-а Јенсом Столтенбергом, међутим, према саопштењу Беле куће, Трамп је „говорио о снажној подршци Сједињених Држава НАТО-у“, али је наставио и да инсистира на правичнијој расподели трошкова међу савезницима, и, што је посебно интересантно, иако су Столтенберг и Трамп разговарали о „мирном решењу конфликта дуж украјинске границе“, саопштење НАТО-а наводи да је само Столтенберг „подсетио на конзистентну политику НАТО-а снажне одбране и дијалога с Русијом“, у чему му се Трамп није придружио (јер, да јесте, то би било и наведено, при чему се ова Столтенбергова реченица налази само у саопштењу НАТО-а, али не и Беле куће). Такође, као занимљиву индицију захлађења односа између Вашингтона и Брисела склони смо да протумачимо и последњу реченицу из саопштења Беле куће: „Председник Трамп пристао је да се придружи састанку НАТО лидера у Европи у мају.“ Ова реченица, наиме, не би имала нарочитог значаја да је сведена само на формулацију да ће Трамп присуствовати НАТО скупу у мају, међутим, чињеница да је Бела кућа имала потребу да нагласи да је Трамп пристао да то учини сведочи да односи Америке и њеног војног пакта можда, заиста, више нису онакви какви су били одувек.

Један коментар

  1. Avatar

    Pravi naslov, koji i objašnjava , više nemoć nego ozbiljnu pretnju Rusiji! Objašnjava i kompleks gubljenja moći /do juče/ prve sile sveta, koja opet Evropu gura u neki „novi front“, unapred izgubljen sa Rusijiom! Ozbiljno govoreći, nećete ni pokrenuti „mašineriju“ – bićete uništeni! Istorijski, Staljin je poverovao sporazumu sa Ribentropom, i napravio „grešku“ /ipak pobedio Hitlera/ ali sa Putinom „američka gospodo“ moraćete da budete MNOGO obazriviji! Manite se „holivudskih iluzija“ i lažiranja „ratne industrije“ – sve je bezpotrebno, pa čak i smešno! Nova sila polako dolazi na svetsku scenu, dopadalo se to vama ili ne!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *