Бела књига раскида

За „Печат“ из Лондона Дејан Лукић

Коцка је пала, Уједињено Краљевство Велике Британије одлази из Европске уније – званично је најављено из Лондона, и ако Брисел још не разуме шта на енглеском значи „brexit means brexit“, утолико горе по бриселску бирократију.

УЛТИМАТУМ С ТЕМЗЕ Уз обавештење да је коцка пала и да Британија, дефинитивно, напушта клуб, у Брисел је одаслато и појашњење да одлазак из Европске уније није за Лондон тема за дебату, али да је Горди Албион спреман на споразумни развод брака; да о будућности односа разговара „у доброј вери“ и „отвореног срца“. А ако не добије оно што је исписано у Белој књизи разлаза, Британија ће – иде даље порука с призвуком ултиматума – напустити преговоре и отићи: „Бољи је никакав, него лош договор.“

Ултиматум са Темзе послат је у Брисел заједно са појавом Беле књиге у којој се наговештава британско поимање односа са Унијом после раскида. Визија састављача књиге је „нова Британија“ која жели да буде широм отворена према свету (читај: САД). Таква Британија ће да напусти Унију, Европско заједничко тржиште и Царинску унију. Повући ће се, такође, из Европског суда правде и – подразумева се – обуставиће уплату „беспризорно велике суме новца“ у буџет ЕУ.

Има још: Лондон ће да оконча ово неконтролисано, слободно кретање грађана из земаља чланица Уније – што је посебно болна тема на Острву због непрестаног, великог прилива имиграната из сиромашнијих делова ЕУ.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *