Воз који је кренуо за Косовску Митровицу враћа се из безбедносних разлога

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић имаће ванредно обраћање медијима поводом, како је најављено, ситуације на Косову и Метохији. Са Главне железницке станице у Београду данас је први пут након 18 година кренуо је воз за Косовску Митровицу, а испратио га је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев изјавио је вечерас да ће више информација о томе зашто воз који је кренуо за Косовску Митровицу стоји више од сат на станци Рашка бити после обраћања премијера Србије Александра Вучића.

“Знам исто колико и ви и погледаћемо сви заједно конференцију за новинаре премијера”, казао је Козарев новинарима на станици Рашка, где стоји воз који је данас из Београда кренуо за Косовску Митровицу.

Конференција за новинаре премијера Србије заказана је за 18.30. Конференција је заказана пошто су објављени снимци да је уз шине на прузи којом треба да продје воз постављен експлозив.

Специјалне контрадиверзионе јединице косовске полиције почеле су проверу четрдесетак километара пруге од административне линије до Косовске Митровице.

Воз се иначе налази на последњој станици пре административне линије са КиМ.

Председник Косова Хашм Тачи позвао је раније данас надлежене институције у Приштини да законским мерама зауставе воз, како је рекао, због неприхватљивог националистичког обележја у њему које је у супротности са Уставом Косова и јер се у њему налазе и званичници Србије који нису добили дозволу за улазак на Косово.

На возу је на више језика исписано Косово је Србија, а унутрашњост је декорисана фрескама из српских манастира на Косову и Метохији који су под заштитом Унеска.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *