Легат једног нобеловца

Пише ФИЛИП РОДИЋ

У кампањи за свој први председнички мандат Барак Обама је дао бројна обећања – и тиме подстакао наду и Американаца и остатка човечанства – која су била оличена у привлачним, али испразним слоганима попут „Нови почетак“, „Време за промене“ и, најчувенији, „Да, можемо“. Шта је од свега тога остало?

После штете коју је свету, али и Сједињеним Државама, нанео дуо Џорџ Буш – Дик Чејни, а пре тога Бил Клинтон и Ал Гор, Барак Обама и Џо Бајден су дошли на власт обећавајући да ће удовољити очајничкој потреби грађана САД, али и света, за променама и надом у бољу будућност. Иако је Нобелову награду за мир добио практично тек што је крочио у Белу кућу, сума његове осмогодишње владавине и на спољном и на унутрашњем плану још је погубнија од претходника. Нобел који му је додељен, показало се, више представља очекивања оних који награду дају, него успех и заслуге онога ко ју је примио.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. zaboravio jadan da zatvori Guantanamo i ostale nelegalne zatvore po svetu.
    unisono kao nobelovac 7 zemalja tako sto je takode nelegalno napao i vratio u kameno doba cak libiju, zemlju koja je bila najbogatija kontinenta afrike. u srodstvu je sa svim predsednicima amerike a tramp nije, daj boze da nam bude bolje bez stare klape bankara i vampira.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *