Харадинај пуштен на слободу до коначне одлуке суда

Бивши вођа ОВК Рамуш Харадинај пуштен је данас из притвора али му је забрањено да напушта Француску до одлуке суда о захтеву Србије за изручење.

Француски суд у Колмару је Харадинаја пустио уз кауцију, одузео му пасош и наложио да се два пута седмично јавља надлежној полицијској управи. Србија је пре два дана послала Француској захтев за изручење Харадинаја, а данас је проследила и допуну захтева са пратећом документацијом и новим доказима. Адвокат Харадинаја је подсетио да је Харадинај ослобођен оптужби пред Хашким трибуналом и затражио његово ослобађање из француског притвора. Министарство правде Србије послало је захтев за екстрадицију са новим доказима против Харадинаја.  Србија Харадинаја тражи за злочине над цивилним становништвом у току 1999. године за које му се није судило у Хагу.

У молби за изручење Харадинаја која је у уторак послата Француској најављено да ће бити достављени додатни докази који се пре свега тичу наредбе за проширење истраге против Харадинаја са доказима који је поткрепљују, што је данас, како је раније потврђено Танјугу у Министарству правде, и учињено.

Министарска правде Нела Кубуровић је навела да ће француски суд морати да упореди документа српског тужилаштва за ратне злочине и она за шта га је теретило хашко тужилаштво.

„Потпуно су различити догађаји, временски оквири, као и остећени. Харадинај се пред Хашким трибуналом теретио за догађаје који су се дешавали од марта до септембра 1998. године, а поступак пред тужилаштвом за ратне злочине Србије се води за догађаје из 1999. године и углавном су везани за јуни”, рекла је Кубуровић.

Француска треба да поштује Европску конвенцију о екстрадицији као и све државе ЕУ. Француска је поступила по потерници, што значи да мора да поступи и по молби за изручење и да утврди да ли је Србија доставила довољно доказа да Харадинај буде изручен, навела је раније министарка.

Што се тиче хапшења Харадинаја 2015. године у Словенији, Кубуровић је рекла да тада словеначки органи нису на адекватан начин обавестили Србију о хапшењу те да Министарсто правде није ни имало могућност да пошаље молбу за изручење.

Сада је на неки начин другачија процедура рекла је министарка напомињуци да верује да ће Француска да поступи у складу са оним што је достављено с обизром да ће имати и те како довољно доказа да неко ко се се терети за ратне злочине над цивилним становништвом буде изручен”, рекла је Кубуровић.

Заседање судског већа пратило је и двадесетак косовских Албанаца.

Харадинај је ухапшен 4.јануара на граничном прелазу Базел-Милуз.

Испред суда, у којем се разматрао случај Харадинаја, група косовских Албанаца протестовала је тражећи ослобађање бившег команданта ОВК.

Након суђења косовски Албанци прославили су пуштање из притвора Харадинаја, носећи, кроз улице градића, заставу „Велике Албаније ”   

Стефановић:Седница владе, тема Харадинај

Влада Србије одржаће сутра седницу, а према речима потпредседника владе Небојше Стефановића тема ће бити одлука суда у Француској да бившег премијера Косова Рамуша Харадинаја пусти на слободу уз кауцију.

Стефановић је на питање Танјуга како коментарише одлуку суда у Колмару, рекао да је премијер Александар Вуцичх за сутра, по повратку из Индије где је боравио у званичној посети, заказао седницу владе, и да ће на тој седници Србија заузети став и одредити се према одлуци француског суда.

Један коментар

  1. Sta mozemo.Ako nemozemo da ga uhapsimo..Mogu razumeti.Akjo ga je Hag pustio.Mogu razumeti.Ako je pobio i svedoke mogu razumeti.Ali zasto ga drzava Srbija nije osudila u oidsustvu.To nemogu opravdati.Jel mi nesmemo da uradimo nista a od drugih ocekujemo da to urade.Od onih koji su blagoslovili sva dela koje je haradinaj ucinio.Oce li neko meni reci od koga to mi nesmemo da pisnemo u sopstvenoj kuci,a pricamo price za malu decu.Sta bih jos napisao ni Vi nebi smeli da objavite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *