Зорица Златић Ивковић – Непрекинута нит нашег трајања

zorica-zlatic-ivkovicРазговарао Јово Бајић

Упоредо са чувањем традиционалне вредности српске средњовековне уметности немањићких времена, сачувана су и домаћа огњишта, име, вера, језик и писмо, што чини непрекинуту и чврсту нит трајања. Та нит трајања данас се брани и одржава познавањем сопствених корена

Дугогодишњи рад на заштити српске средњовековне, али и новије културне баштине историчар уметности Зорица Златић Ивковић „крунисала“ је монографијама „Стефан Немања: 900 година од рођења, 1113–2013“ и „Манастир Враћевшница“, које су се појавиле у издању „Графопринта“ из Горњег Милановца. Поред текста на српском, који се одликује смелим размишљањима и закључцима о Стефану Немањи и челнику Радичу Поступовићу, велможи деспота Стефана и деспота Ђурђа и његовој задужбини на Руднику, ту су преводи на руском и енглеском језику. Обе монографије, богато илустроване, засноване су на обимној историјској, археолошкој, па и етнолошкој грађи. Разумљиво је што је стручна, али и шира јавност с похвалама примила ове књиге. Претходила су им запажена дела „Црквa Светих апостола Петра и Павла у Сирогојну“ и монографија о манастиру Успења Пресвете Богородице у Овчарско-кабларској клисури.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Толковање ктиторове повеље

Историчар уметности Зорица Златић Ивковић, као стручњак за српски средњи век, имала је прилику за научну каријеру, али њу је понео теренски посао, учествовала је у различитим истраживањима у црквама и манастирима Македоније и Косова и Метохије. Припада реду оних културних посленика, историчара уметности, сликара рестауратора, археолога, архитеката који су највећи део радног века, са бескрајном посвећеношћу, провели на терену штитећи, реконструишући и спасавајући нашу духовну баштину, страдалу током векова у бројним ратовима и погромима.
Посао којим се бавила пружао јој је прилику да се сучели са живописаним зидовима немањићких цркава, па и пред самим портретима Стефана Немање „одлучног и мудрог владара, храброг ратника, спретног дипломате, ујединитеља расутих српских области и творца чврстих темеља њихове потоње државности, црквене самосталности и независности“. Године је провела и у манастиру Враћевшници решавајући загонетке које је оставио ктитор Радич Поступовић, толкујући његову тешко читљиву повељу, сабирајући „просветљене појединости“, остављајући их, како је једном написала, за време зрелости и сигурнијег закључивања, које је управо наступило. Зорица Златић Ивковић је 1990. била један од оснивача Музеја на отвореном „Старо село“ у Сирогојну на Златибору, где је реконструисано сеоско насеље, куће и покућство са краја 19. века – заустављен је и савременим, као и будућим генерацијама представљен патријархални живот ужичког краја, али и ширих динарских предела са краја 19. века. У том музеју радила је као кустос и директор све до недавног пензионисања. Из љубави према свом послу, доселила се с породицом у Сирогојно, где и данас живи и у свом златиборском дому припрема нове књиге.
Њен рад је изузетно цењен што потврђују бројне награде, медаље и друга признања међу којима су Медаља за допринос очувању културног наслеђа, Грамата епископа жичког, Велика награда Друштва конзерватора Србије, Повеља „Михаило Валтровић“ Музејског друштва Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *