Странци и албански адут

grueskiПише Слободан Иконић

Није тајна да је страни фактор био врло активан у ванредним парламентарним изборима у Македонији. Пошто избори нису донели разрешење кризе, бар онако како се споља очекивало, на реду су игре око постизборних коалиција

Тек петнаест хиљада гласова чини разлику између два љута противника на ванредним парламентарним изборима у Македонији. А захваљујући тој разлици, владајућа ВМРО-ДПМНЕ дугогодишњег премијера Николе Груевског освојила је два мандата више у односу на опозициону СДСМ Зорана Заева. Ипак, резултат гласања одржаног у недељу 11. децембра такав је да је – иако су четврти по реду ванредни парламентарни избори у последњих осам година имали за циљ да, уз посредовање Европске уније, Македонију изведу из дубоке и тешке двогодишње политичке кризе изазване сукобима македонских политичара – вероватније да ће се криза продубити, или бар добити неки нови облик.

Грађани Македоније и међународна заједница очекивали су да би нова македонска влада требало да изведе државу из двогодишње дубоке политичке кризе, као и да реши проблем са именом те државе, које Грчка оспорава. Македонија је већ 11 година у статусу кандидата за чланство у ЕУ, али је због имена и спора са Грчком о том питању њен европски пут у стагнирању. Пре више од деценије Македонија је практично предводила евроинтеграције у региону, а сада се нашла на дну листе и у равни је са БиХ и Приштином.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *