Србија и НАТО: Јалове претње и плашења

natoПише Слободан Иконић

Србија има амбивалентан однос с НАТО-ом. Док држава и власти које су се смењивале од 2000. продубљују петнаестогодишњу сарадњу са Алијансом, њена популарност у народу никада није била мања, а популарност Русије већа

Изгледа да је Јелена Милић, директорка Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС), међу првима применила резолуцију Европског парламента у којој се тражи супротстављање руским медијима. Новинару „Спутника“ није било дозвољено присуство на дводневној међународној конференцији у оквиру Четврте београдске НАТО недеље у организацији ЦЕАС-а и његове директорке.

Иначе, у споменутој резолуцији ЕП тврди се да руски медији у земљама Европске уније спроводе „непријатељску пропаганду“ која се у усвојеном документу изједначава са пропагандом Исламске државе. Иако резолуција Европског парламента не може, додуше, ништа да забрани, већ може само да послужи као препорука – у којој је једна од предложених контрамера продубљивање сарадње између ЕУ и НАТО-а – директорка ЦЕАС-а показала се као „већи католик од папе“. Скуп је био затворен за јавност и медије који нису посебно позвани, а позвана су била само два.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *