Почетна / Друштво / Срби између шанси и изазова

Срби између шанси и изазова

Време је да се официјелни Београд систематски позабави геополитичким процесима који ће током 2017. бити покренути а битно ће утицати на нашу будућност

Пише Драгомир Анђелковић

Берлински зид је пао у новембру 1989. СССР се распао у децембру 1991. У Југославији се и пре тога распламсао рат. Грандиозне геополитичке промене које симболички везујемо за урушавање хладноратовског бедема нису се догодиле преко ноћи, али јесу у року од неколико година резултирале успостављањем новог светског поретка. Та епоха доминације, не толико западних сила колико мондијалистичке елите која се њима служила као средством за ширење идеолошких догми и подршке свом анационалном капиталу, завршена је ове године. У неколико корака – од брегзита, преко пропасти прозападног пуча у Турској и победе Трампа, до руског тријумфа у Сирији – дошло је до пуцања Атлантске линије. Већ у наредној години почеће да се одвијају глобалне промене из тога произашле, по значају сличне онима из 1989–1992, које ће свакако обликовати и нашу судбину. Морамо се активно фокусирати на њих, а не пасивно чекати развој догађаја или поступати на основу оријентира из прошлости.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Тања Пауновић

    Кроз цео „аналитички“ текст провејава дугогодишња тежња Анђелковића да се Република Српска припоји Републици Србији што подржавам, али на штету територијалне целовитости Републике Србије, јер се његово залагање односи на то да да се територија Републике Србије распарча и „подели“ и на тај начин створе услови да се та тзв.творевина призна као конпензација за Републику Српску, односно о том реалистичном повезивању мисли аутор. Аналитичар само и увек прича и пише о тзв.северу. Он и сви у РС су обавезни да у јавним наступима поштују Устав РС,члан 8. који прописује – Територија Републике Србије је јединствена и недељива.Нико нормалан не сме да помисли а камоли да се залаже да се део територије поклони националној мањини, на то ни један народ у свету не би пристао само је у РС дозвољено да се таква могућност предлаже као решење. Срамота.
    0    0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *