Спасавање Вајмара на Пацифику

tomas-manЗа „Печат“ из Берлина Мирослав Стојановић

Немачка влада (коначно) одлучила да откупи и спаси од рушења калифорнијску вилу Томаса Мана у којој је, с породицом, проживео десет избегличких година: Операција образложена (морално) као дуг према највећем немачком писцу 20. века и (политички) као место за успостављање јаких културних веза, у бурним временима, са „најважнијим (немачким) партнером изван Европе“, САД

Прекрасна вила, у идиличном калифорнијском пејзажу, недалеко од Лос Анђелеса, у којој је, пуних десет година америчког егзила, живео и стварао највећи немачки писац 20. века, нобеловац Томас Ман, неће ипак бити сравњена са земљом.

Сјајна вест, прокоментарисали су медији чињеницу о, коначном, спасавању Манове куће, најлепше у којој је најчувенија немачка литерарна породица икада живела, по речима Томасове супруге Катје. Сјајна не само за (многобројне) поштоваоце и поклонике аутора „Чаробног брега“, „Буденброкових“ и „Доктора Фаустуса“, на чију је иницијативу, и притисак, влада у Берлину, после дужег премишљања, напокон одлучила, да у „име историје“ и „националне репутације“, откупи за шеснаест милиона долара (спомињу се и други, мањи или већи износи) вилу и продужи њен живот у новој намени.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *