Сима Мраовић – Јасеновац није „страдање неког народа на неком Балкану”

sima-mraovicРазговарала Мила Милосављевић

Како се десило да организација изложбе о Јасеновцу у УН буде поверена асоцијацији на чијем челу је музичар из Канаде, и да ли је ова чињеница довољна да објасни што се у називу изложбе не помињу ни НДХ, ни Срби, ни Хрватска, већ Балкан и Славонија

На предлог Израела, Генерална скупштина Уједињених нација, на свом заседању 1. новембра 2005, једногласно је прихватила да се 27. јануар одреди као Дан сећања на Холокауст. У том смислу, у тачки 6 ове резолуције захтева се да генерални секретар успостави програм на тему „Холокауст и Уједињене нације“, као и мере које ће мобилисати цивилно друштво на сећање на Холокауст. У оквиру обележавања тог дана, на једној интернет страници (www.hiddenholocaust.info) најављено је да ће у Уједињеним нацијама, у Њујорку, 23. априла 2017. бити постављена и изложба о логору смрти Јасеновац у Хрватској. Српска хуманитарна организација „28. јун“ из Канаде, одговорна за организацију, изложбу је најавила наднасловом „Скривени злочин“, док сам наслов гласи „Изложба о Аушвицу Балканског полуострва“. Иза тог непрецизног назива стоји злочин покоља и геноцида над српским народом у клерикално-усташкој, такозваној Независној Држави Хрватској и Јасеновцу. Тим поводом, српској јавности, организаторима изложбе и медијима обратио се у два наврата у име Удружења „Јасеновац – Доња Градина“ из Бањалуке Сима Мраовић, како би изложба о Јасеновцу била устројена тако да се зна где је злочин начињен, ко га је починио и над ким, колико је људи у логору смрти НДХ страдало и којој су нацији те жртве припадале. Такође, изложба би неизоставно морала да пружи и јасну и недвосмислену слику о Јастребарском, логору у којем су мучена и убијана српска деца.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

ДОКТОР, ИСТРАЖИВАЧ, ПЕСНИК

Сима С. Мраовић, пореклом из Вргинмоста, Српска Крајина, рођен је у Карловцу. Студирао је на Машинском факултету у Београду, на Факултету природних наука у Паризу и на Колеџу лекара и хирурга, њујоршког Универзитета Колумбија, где је потом и докторирао из области неурофизиологије. Радио је као истраживач на Универзитету Корнел (Њујорк) и у француском Националном центру за научна истраживања у Паризу. Поред многобројних научних радова, Сима Мраовић је аутор и низа запажених књига стручних књига, поезије и драма. Живи у Паризу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *