Представљена макета куполе Храма Светог Саве, чије осликавање финансира „Гаспром њефт“

tomislav-nikoli_-aleksandar-_epurin-aleksandar-dibalj-kiril-krav_enko-manana-popovaДанас је у Руском дому у Београду свечано представљена макета унутрашње декорације куполе Храма Светог Саве, чије осликавање финансира компанија „Гаспром њефт“, у склопу програма подршке хуманитарним пројектима у области културе и очувања историјског наслеђа Србије.

Свечаности су присуствовали Томислав Николић, председник Србије, у својству председника Главног одбора Друштва за подизање Храма, затим Александар Чепурин, амбасадор Русије у Србији, Александр Дибаљ, члан Управног одбора компаније „Гаспром њефт“, Епископ Топлички Арсеније, као и Љубов Глебова, директор руске Федералне државне агенције „Россотрудничество“.

maketa-kupole-hrama-svetog-saveМакета је урађена у размери 1:40 и садржи скице мозаичне композиције будућег изгледа куполе. Посетиоци Руског дома моћи ће да погледају макету, која ће бити изложена све до завршетка радова, који је планиран крајем 2017. године.

Уговор о донацији којим компанија „Гаспром њефт“ донира четири милиона евра за декорацију унутрашње куполе Храма Светог Саве потписан је у августу ове године. Реч је о површини од 1.230 квадратних метара који ће бити декорисани техником мозаика, уз коришћење стакла и природног камена. Руководилац уметничких радова на уређењу Храма је академик Николај Мухин, члан руске Академије уметности и народни уметник Русије. Координатор у овом пројекту је руска Федерална државна агенција „Россотрудничество“.

aleksandar-dibalj-_lan-upravnog-odbora-gasprom-njeftaХрам Светог Саве на Врачару је најважнији споменик архитектуре у Србији и један од највећих православних храмова у свету. Изграђен је на месту на којем су отоманске власти 1594. године спалиле мошти светог Саве. Храм је пројектован крајем 19. века, а изградња је започела тек 1935. године, међутим одложена је због почетка Другог светског рата. Подизање куполе је завршено 1989. године, а званично је Храм отворен 2004. годинe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *