Почетна / Свет / ПЕВАЈУЋИ С АНЂЕЛИМА

ПЕВАЈУЋИ С АНЂЕЛИМА

Мук… Сличан оном који је настао после последњег тона бесмртне химне страдања за слободу „Свјашћенаја војна“ (Свети рат), чији су се звуци први пут зачули 26. јуна 1941. године на Бјелоруском вакзалу, у извођењу хора Краснознаменог ансамбла Црвене армије имена „Александрова“… и ушли су у историју

Пише СИМОНИДА СТАНКОВИЋ

Сазнање да је највећи део легендарног ансамбла Руске армије „Александров“ – симбола Русије и музичког амблема руске културе – са своја 64 члана напрасно напустио овај свет и све нас, препустивши се у рано недељно јутро тамним валовима Црнога мора, оставило је милионе људи широм Русије, Србије и света у неверици, јер тешко је поверовати да су они који су нам деценијама бодрили клонули земаљски дух и чинили да нас лепота обожених људских гласова преплави надвисујући све емоције – отишли заувек из времена у вечност.  
Утеха, можда, управо лежи у чињеници да су отишли у вечност и бесмртност, којој са својим златним гласовима и припадају. А можда се у том и таквом одласку крије и одговор на питања зашто се овакве ствари морају десити. Зашто увек и тако изненада одлазе најбољи, они који највише дају, они који оплемењују, узвисују и усрећују својим даром и делом милионе узбурканих и узнемирених душа земаљскога шара пуног неправде и  страдања? Можда зато да бисмо себе из димензије привременог, пролазног боље припремили за оно венвремено и вечно, за непролазну лепоту какву су ширили александровски гласови складно сложени у савршена сазвучја руске хорске музике. Те хармоније и та енергија словенске народне и борбене песме укрштене са црквеном хорском традицијом у синкретичким достигнућима руске полифоније духовно и енергетски уздижу и без разлике повезују све који чују гласове највећег и најславнијег мушког хора на планети, јер није само руски народ обожавао те звуке, нити је само он сада у дубокој жалости; цела Европа тугује и васцели свет због великог губитка.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *