ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Помоћ Србима у Црној Гори
Непуних месец дана после састанка с представницима Срба у Црној Гори – када смо се у „Печату“ запитали да ли је званична Србија напокон почела да се интересује за њихов положај – премијер Србије Александар Вучић поново се ове среде у Београду састао са Андријом Мандићем, председником Нове српске демократије, који му је „указао на изузетно тежак положај српског народа у Црној Гори и затражио помоћ Владе Србије у интернационализацији и представљању таквог положаја међународној заједници“, и затражио помоћ за српске културне и националне институције у овој држави. Саопштење Владе Србије не наводи како је Вучић одговорио на први Мандићев захтев (у вези с интернационализацијом питања), док се, у вези с другим, наводи да је Вучић истакао да ће „Влада Србије помоћи све институције српског народа у Црној Гори“.
Некако истовремено, и шеф српске дипломатије Ивица Дачић огласио се у вези са Србима у Црној Гори, најавивши активније ангажовање званичног Београда: „То ће бити предмет нашег даљег интересовања и надам се да ћемо са новом Владом Црне Горе око тога пробати да нађемо заједнички језик.“

milorad-dodikДодикова виза
Америчка амбасада у Сарајеву одбила је да изда визу председнику Републике Српске Милораду Додику, пошто му је упућен позив из Вашингтона да присуствује председничкој инаугурацији Доналда Трампа 20. јануара следеће године.
Према Додиковим речима, виза му је ускраћена уз образложење да он у Вашингтон не иде као представник Босне и Херцеговине – „Чему онда дипломатски пасош БиХ?“, упитао је – а свему је претходио телефонски разговор који је имао са замеником помоћника америчког државног секретара (у одлазећој администрацији) Брајаном Хојтом Јијем и амбасадорком САД у БиХ Морин Кормак, који су Додика оптужили за застој процеса босанских ЕУ интеграција и тражили од њега да се одрекне Декларације о слободној и самосталној Републици Српској Странке независних социјалдемократа (СНСД), усвојеној још у априлу 2015, у којој се најављује могућност расписивања референдума о самосталности РС 2018. године, а затражено је од Додика и да се одазове, у својству осумњиченог, позиву Тужилаштва БиХ у вези с јесенашњим референдумом о Дану Републике Српске.
„Ја сам рекао да је, за то што је БиХ у кризи, највише крива стара америчка администрација и тражио сам да напусте БиХ и да више не мешетаре. Рекао сам и да СНСД неће одустати од својих политика“, изјавио је Додик.
Дан касније сукоб је наставио да се продубљује саопштењем америчке амбасаде, у коме је наведено да САД подржавају законске процесе које су против Додика покренуле надлежне институције, те да САД „веома озбиљно схватају сваки покушај подривања Дејтонског мировног споразума“.
Како стоје ствари, епилог овог сукоба сачекаће нову власт у Америци.

Заједница и Сретење
Више од три и по године после потписивања Првог бриселског споразума, утешна награда која је за Србију њиме предвиђена – Заједница српских општина на Косову и Метохији – и даље представља само мртво слово на папиру. Представници власти Србије и косметских Срба сад најављују да ће, не предузме ли Приштина конкретне кораке ка реализацији договора о ЗСО, ствар преузети у сопствене руке.
У низу, очигледно, координираних изјава, овај офанзивни корак најавили су најпре шеф владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић – „Ми нећемо никога да молимо за спровођење онога што је договорено. Уколико у наредних неколико недеља не буде конкретних корака ка стварању ЗСО, српски представници ће, у договору са својом државом, почети од Сретења 2017. сами да успостављају Заједницу“ – а за Ђурићем и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић и председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун.
Реагујући на ове најаве, приштинска министарка за дијалог с Београдом Едита Тахири казала је да је формирање ЗСО у искључивој надлежности „Косова“. Тако да сада чекамо Сретење (15. фебруар) да видимо хоће ли рад на формирању ЗСО до тада бити одблокиран или ће Београд своју најаву почети да спроводи у дело. Каква ће, у том случају, бити реакција Приштине, а каква Брисела?

У Алепу откривене масовне гробнице
Масовне гробнице са више десетина цивила подвргнутих бруталном мучењу пре егзекуције откривене су широм Алепа, саопштило је руско Министарство одбране. Многим телима недостају делови, а највише убијених је ликвидирано метком у главу, прецизирао је портпарол Министарства Игор Конашенков. „Јединствена по свом обиму, хуманитарна операција Руског центра за помирење у Алепу срушиће многе митове које су свету сервирали западни политичари. Резултати прелиминарног истраживања квартова Алепа које су напустили такозвани опозиционари шокираће многе“, рекао је он. Поред последица покоља, простор који су контролисали терористи је густо миниран: улице, аутомобили, улази у зграде, чак и играчке су минирани.

Захарова: Џонсонова реторика је антикварна
Оценивши да је реторика Бориса Џонсона поводом Сирије антикварна, Министарство иностраних послова Русије посаветовало је шефа британске дипломатије да је промени.
„Потпуно ми је јасно да Борис Џонсон није професионални дипломата, али није добро да то буде баш до овог степена. Јер он не схвата шта се догађа у Сирији“, навела је портпаролка МИП РФ Марија Захарова, реагујући да Џонсонову тврдњу да то што сиријска армија контролише ситуацију у Алепу не значи и победу у грађанском конфликту јер Асад зависи од војних одреда и подршке Ваздушно-космичких снага Русије.  При том Џонсон није изоставио да понови званичан став своје земље да Асад мора да оде.
„Ово Асад мора отићи – већ се преместило у антикварнице. О томе говоре – ако то Борис Џонсон не зна – само разуларена опозиција, екстремисти и бојовници. Џонсонове колеге су већ поодавно промениле реторику на ту тему“, навела је Захарова.

Железњак: Сарадња на основама традиције и православља
Делегација Јединствене Русије, предвођена замеником секретара Генералног савета задуженог за међународну сарадњу Сергејом Железњаком, посетила је челне људе политичке сцене у Србији, а на састанцима са руководствима странака отворена су питања која се тичу економске сарадње, те билатералних односа Србије и Русије.
„Економска сарадња између Србије и Русије има огроман потенцијал, али да би тај потенцијал био остварен у пуном обиму, неопходно је да Србија оформи институције за економску сарадњу са Русијом по узору на оне које већ постоје за сарадњу са ЕУ“, закључено је на састанку Ненада Поповића и Сергеја Железњака.
Железњак је упозорио да сви напади на наше народе и државе почињу од напада на „наше корене и традиционалне вредности“. „Зато је од највеће важности очување наше сарадње на основама наше традиције и православља“, рекао је високи функционер Јединствене Русије.
На састанку са руководством СНС-а Железњак је истакао да је Русија захвална што Србија постаје централна земља за ванблоковску позицију на Балкану. „Безбедност и суверенитет су веома важни и морају да се бране, посебно узимајући у обзир међународни тероризам, а наши српски партнери могу да рачунају на пуну руску подршку везану за заштиту националне безбедности и интереса. Веома нам је важно што је Србија пример за одбрану суверенитета и интегритета на Балкану и сматрамо да је добар пример за друге земље на Балкану које нису чланице одређених војних блокова.“

Ердоган оптужио САД за подршку ИСИС-у
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да располаже доказима да коалиција на чијем челу су Сједињене Државе подржава терористичке групације, укључујући и Исламску државу против које се наводно бескомпромисно бори. Истовремено је указао да „америчка коалиција“ не извршава своје обавезе на плану борбе против ове терористичке групе. „Они нас оптужују да помажемо Исламској држави. Али они сами – и у овом тренутку – пружају подршку терористичким групацијама, укључујући и Исламску државу, Снаге народне самоодбране и Демократски савез. То је апсолутно јасно. Располажемо и фото и видео доказима о томе“, рекао је Ердоган. Демократски савез је партија сиријских Курда, а Снаге народне самоодбране су њено „војно крило“. Анкара их заједно оптужује за повезаност са Радничком партијом Курдистана. Ердоган, суштински, није открио ништа ново, јер овакве оптужбе постоје већ годинама уназад, а ирачки посланици су пре две године упозоравали да амерички авиони изводе инсценирана бомбардовања положаја Исламске државе, а да јој на крају падобранима „спуштају“ сандуке са муницијом и храном.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *