Печат недеље

stizu-migovi-29

Стижу мигови!

После дугог ишчекивања и помало неверице јер је реч о догађају који уз безбедносну има и подједнако важну (гео)политичку компоненту, ове среде коначно је стигла и дефинитивна потврда: 6 руских Мигова 29 заиста стиже у Србију.
Реч је о поклону Русије Србији, која ће имати да плати само трошкове модернизације чије ће нас три фазе укупно коштати између 180 и 230 милиона евра. Није то мало, али да се не заваравамо; нема места сумњи да је цена ових авиона Србији представљала много мању препреку за њихову набавку од незадовољства које је већ и најава те набавке изазвала код наших западних пријатеља.
Уз авионе, како је рекао премијер Србије Александар Вучић који се у Москви овим поводом састао с руским министром одбране Сергејем Шојгуом, „добили смо на поклон и 30 тенкова Т-72 С и 30 борбених извиђачких возила БРДМ 2“.
Вучић је навео да је било речи и о набавци противваздушних система: „Договор је да на противваздушним системима радимо заједно. Причали смо и о ’буку’ пре свега, и о ’буку М2’ и о ’тунгуски’, али за 2018. годину, што је за годину дана.“
Све у свему, према речима српског премијера, „унапредили смо наше веома добре пријатељске односе. Најважније је што ћемо да правимо заједничке планове трогодишње и петогодишње заједничке сарадње“, а с тим у вези је Шојгу навео и да ће војне вежбе наших и руских снага бити одржаване редовно, једном годишње – „У октобру су у Србији успешно изведене заједничке летно-тактичке вежбе БАРС 2016 и драго нам је да реч БАРС означава братство пилота Русије и Србије. То је добро име, оно мора да се учврсти и морамо да ове вежбе одржавамо на годишњем нивоу“ – те да је Русија заинтересована за даљи развој сарадње и на плану војног образовања.
„Ја имам ту срећу да смо политиком војне неутралности, политиком чувања своје независности, да штитимо своју слободу, да умемо да издржимо притиске са различитих страна, успели да дођемо дотле да и своју земљу ојачамо до те мере да ни сами у то доскора нисмо веровали“, закључио је Вучић. „Још једном желим да потврдим да остајемо неутрална држава, што сам већ рекао у Бриселу, у Вашингтону. То је наш став, ништа се није изменило када је то у питању.“

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar

    Жалосно, стижу по много већој црни и 9 Ербасових хеликоптера. Прст у око брсћи Русима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *