ОКИДАЧ ЗА НОВУ КРИЗУ

makedonija-plakatiПише Слободан Иконић

Сасвим је неизвесно хоће ли предстојећи ванредни парламентарни избори у Македонији, најављени као референдум између две највеће странке, довести и до расплета дубоке политичке кризе у којој се земља налази већ више од две године

Две године траје политичка агонија и парализа Македоније које би, како се очекује, требало да разреше ванредни парламентарни избори. Тачно толико је прошло од последњих редовних избора, а у недељу ће бити одржани пети парламентарни избори у протеклој деценији, а четврти по реду који су превремени. Земља је подељена између власти и опозиције, демонстрације су постале свакодневни фолклор Скопља, а главне странке на македонској политичкој сцени једна другој приписују кривицу за кризу у земљи.

У недељу ће на изборима учествовати више од 40 партија и НВО, што у коалицијама, што самостално. Око 1.770.000 гласача у Македонији и иностранству својим гласом треба да изаберу нову парламентарну власт на фер и демократским изборима или, како се користи нови термин, на кредибилним изборима.

Колико је слика далеко од идиличне говори податак да су избори ове године два пута одлагани, у априлу и јуну, јер су опозиција и међународна заједница сматрали да у Македонији нема услова за одржавање истих: да бирачки списак није прочишћен и да медији не извештавају балансирано. Македонија је једна од ретких светских држава која није пописала становништво. Последњи покушај пописа у 2011. години пропао је због несугласица о методологији.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *