Почетна / Економија / ОДРАЗИ РАЗБИЈЕНОГ ОГЛЕДАЛА

ОДРАЗИ РАЗБИЈЕНОГ ОГЛЕДАЛА

berzaПише Момир Булатовић

Свјетски финансијски систем је годинама разбијен у парампарчад и у животу га одржава чудна симбиоза банкстера и државних чиновника највишег ранга. У капитализму какав до сада није забиљежен, остварен је (комунистички) рај за малобројне супербогате и отворена провалија сиромаштва за све остале. Профити остају онима који их приграбе, а губици се социјализују парама пореских обвезника. Разбијено огледало даје многе одразе, али ниједан не може да буде цјеловит и истинит

Одлука италијанских гласача да на референдуму одбију уставне промјене добила је публицитет планетарних размјера. Као што и бива у сличним приликама, прије самог изјашњавања, бирачи су били засути тешким ријечима (до границе пријетњи за саму егзистенцију) и указивањем да њихова воља и не смије бити толико слободна да би, уколико поступе по својим осјећањима, довела до рушења драгоцјенијих и важнијих вриједности. Не њихових личних и грађанских него универзалних, неолибералних које траже да се капитал креће неометано, а да људи баш и не морају.

Управо је у томе била суштина предложених уставних промјена, невјешто сакривена од обичних људи причом о реформама и уштедама (у иначе омрзнутој и прескупој) државној администрацији и политичкој елити. Да би недостајући свјежи капитал дошао из иностранства и покренуо умртвљену привреду треће по снази економије у ЕУ, требало је, по предлагачима уставних промјена, још више обесправити раднике који ће му служити и спријечити домаћи правни систем да корпорацијама поставља додатна ограничења. Покренуто је и питање од суштинског значаја за саму Европску унију и читав процес глобализације: Могу ли грађани, својом демократски израженом вољом, укинути међународне уговоре? Италијани су рекли да могу. Прецизније, да мисле да могу.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *