Напрасно крунисање „новог лидера слободног света“

angela-merkelЗа „Печат“ из Берлина Мирослав Стојановић

Меркелова, за канцеларски четврти пут, као узданица у борби за одбрану „либералне демократије“, напрасно угрожене и са Истока и са Запада: Да ли „отуђене“ политичке елите (олаким) проглашавањем популизма за опасну јерес која „разара демократију“ не тако ретко (и манипулативно) отписује политику која има (све ширу) подршку грађана, одвајкада стварни „извор“ и ослонац демократије

Висока политика ни у Европи (у Америци је то одавно) очигледно више не може без (холивудске) инсценације. Жестоко оптуживани, и све учесталије, преко гласачких кутија, кажњавани, због отуђености и одсуства слуха за проблеме и жеље плебса, политичари прибегавају опробаном, не увек и успешном, трику: готово нападној „офанзиви шарма“. На високој цени су, у таквим приликама, „блиски сусрети“ и, посебно, макар одглумљене, емоције.

И строго рационалној, наглашено прагматичној и (готово) ледено хладној Ангели Меркел, која сопствене емоције, и у радости и у невољи, уме да чува иза седам брава, саветовано је, у часу кад је, после „дугог премишљања“ (и то је део инсценације!) донела „тешку одлуку“ да се кандидује за четврти (историјски) канцеларски мандат, да што чешће „иде у народ“ и „откључа срце“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *